Award voor stichting die hongerige kinderen voorziet van schoollunch

Engracia Castelen en Stichting Niet graag een lege maag zijn de winnaars van de Rotterdamse Kinderrechten Award. Hun initiatieven dragen bij aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen van nul tot en met achttien jaar. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Johan Muurlink van Stichting Niet graag een lege maag woont samen met zijn zoon in Feijenoord en maakt ontbijt- en lunchpakketjes voor basisschoolkinderen die zelf geen eten meekrijgen van thuis. “Drie jaar geleden zag ik hoe mijn zoon zijn boterhammen weggaf aan een kindje uit zijn klas. Ik vroeg hem waarom hij dat deed. Het bleek dat zijn klasgenootje geen ontbijt kreeg ’s ochtends en vaak honger had. De directeur van zijn school verzekerde me dat er veel meer kinderen met honger naar school komen. Toen heb ik gezegd: ‘Geen enkel kind gaat met honger naar school’.”

Boterhammen

“Met mijn eigen geld ben ik toen ontbijtpakketjes gaan maken. Boterhammen, een pakje drinken en wat fruit. Later kwamen daar ook lunchpakketten bij, en inmiddels zit er ook een tussendoortje zoals een liga bij. De pakketjes gaan alleen naar kinderen die het echt nodig hebben. De school draagt hen aan. Een tijd terug liep ik van het schoolplein en een meisje herkende me. Ze vroeg: ‘Bent u de boterhammenman? Dankuwel, ze zijn erg lekker.’ Daar doe je het toch voor? Op dat gevoel kan ik jaren teren. Inmiddels smeer ik iedere week 300 boterhammen, voor drie verschillende scholen. Dat doe ik met een glimlach.” Stichting Niet graag een lege maag wint 7.500 euro. Dat geld is om te investeren in zijn initiatief.

Buurtcentrum Beverwaard

Engracia Castelen wint de award vanwege haar inzet voor de buurtkinderen in de Beverwaard. In haar huis organiseert de Rotterdamse diverse activiteiten voor kinderen en ouders uit de buurt. Van knutsel- en spelletjesmiddagen tot etentjes en muziek maken. Haar motto is: kinderen moeten kind kunnen zijn. Castelen ontvangt 1250 euro om nog meer activiteiten te organiseren in haar buurtcentrum aan huis.

Door: Nationale Onderwijsgids