Normal_copyright_stockfreeimages_rolstoel_parkeerplaats

Mensen met een arbeidsbeperking komen nog altijd moeilijk aan een passende baan. Daarom komt Niels Aussems, die zelf autisme heeft, met de Nationale Talentenbank om werkzoekenden daarbij te helpen. Het zou hiermee makkelijker moeten worden voor mensen met een arbeidsbeperking om werk te vinden en voor werknemers om geschikte kandidaten te vinden. Dit meldt NOS. 

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 is afgesproken dat het bedrijfsleven en de overheid 125.000 banen beschikbaar stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarvan zijn er nog maar 21.000 gerealiseerd. De databank die het UWV hanteert, de kandidatenverkenner, zou bovendien niet het meest gebruiksvriendelijk zijn. Het lukt werkgevers volgens Niels Aussems niet goed genoeg om mensen met een arbeidsbeperking te vinden.

Aussems besloot daarom zelf een nieuw platform op te zetten, waar het juist draait om persoonlijk contact en de talenten van werkzoekenden. “Je bent bij ons bekend als naam, niet als nummer.” In de Nationale Talentenbank kan de werkzoekende zijn profiel opzetten, relevante werkervaring benoemen en makkelijk zoeken naar passende vacatures.

Bovendien is er nu meer duidelijkheid over de kandidaten en hun talenten. “Je moet bijna liegen over je handicap om op gesprek te mogen komen”, zegt Aussems tegen NOS Radio 1 Journaal over de reguliere arbeidsmarkt. “Er is veel angst en onwetendheid bij werknemers. Ze denken al snel dat een handicap een probleem wordt.” Daar wil hij verandering in brengen. Door te denken in talenten in plaats van beperkingen en door het aanbieden van verschillende cursussen wil hij meer arbeidsbeperkten aan het werk krijgen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids