Normal_handicap

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken het verslag van het banenplan in de Participatiewet naar hen opstuurt. In het verslag staat dat Hans Spigt, aanjager van het banenplan, afgelopen augustus al signaleerde dat de overheid achterloopt in de creatie van banen. Dat meldt NU.nl.

De Participatiewet moet ervoor zorgen dat er voor 2026 125.000 extra banen beschikbaar zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Van deze 125.000 banen neemt de overheid 25.000 voor zijn rekening. Echter loopt deze achter op schema. Dit signaleerde Spigt vorig jaar zomer en legde het vast in een verslag die de Kamer tot op heden niet heeft gezien. Partijen zien het verslag nu alsnog graag tegemoet.

“Als Klijnsma voor ons relevantie informatie heeft achtergehouden, is dat kwalijk”, zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Ook roepen GroenLinks en het CDA en de ChristenUnie Klijnsma op om het verslag naar de Kamer te sturen. Kamerleden geven toe dat het niet gebruikelijk is om alle notities door te sturen naar de Kamer, maar volgens Carola Schouten van de ChristenUnie was het in dit geval wel verstandig geweest. Juist omdat de Kamer vorig jaar al kritisch was over de hoeveelheid plaatsingen bij de overheid. 

© Nationale Onderwijsgids