Steeds meer jongvolwassenen maken een einde aan hun leven

Jongvolwassenen tot dertig jaar hebben in februari vaker een einde aan hun leven gemaakt dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een woordvoerder van 113 Zelfmoordpreventie geeft aan dat ze een toenemende trend zien en dat deze maar niet afvlakt. “Dat is zorgelijk”. Dat meldt NU.nl. 

Het gemiddelde aantal zelfdodingen onder mensen onder de dertig jaar lag een paar jaar geleden nog op gemiddeld iets boven de twintig per maand. Er zijn nu steeds meer maanden waarop het getal boven de dertig uitkomt. Het RIVM meldde eind vorig jaar al dat steeds meer jongeren kampen met depressie en suïcidale gedachten. Maar volgens klinisch psycholoog Maryke Geerdink en voorzitter van de CANS Renske Gilissen is het lastig te zeggen waar de stijging precies vandaan komt. Er spelen altijd meerdere factoren.

Psychische problemen 

Het is wel duidelijk dat een groot deel van de mensen die zichzelf afgelopen maanden om het leven brachten, al langer psychische problemen had. 40 procent van de mensen die suïcide pleegde was al bekend bij de geestelijke gezondheidszorg. 

De juiste hulp tijdens de coronapandemie 

Een toename in het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen was ook te zien tijdens de coronapandemie. Geerdink zegt dat mensen toen meer moeite hadden met het krijgen van de juiste hulp. De ggz was anders georganiseerd en daarom was er ook minder zorg beschikbaar. Jongeren kwamen toen ook vaker bij de huisarts met suïcidale gedachten. 

Wachtlijst ggz 

Het is wel opvallend dat de cijfers nu niet dalen. De pandemie is tenslotte een minder ingrijpende factor. Een mogelijke oorzaak hiervan kunnen de problemen binnen de ggz zijn. De wachtlijsten daar zijn namelijk enorm lang. De wanhoop onder mensen met suïcidale gedachten en andere mentale problemen neemt toe. 

Preventie 

De ggz valt volgens Geerdink niet alles te verwijten. De huisarts, leraar of voetbaltrainer moet leren om het gesprek over zelfdoding aan te gaan met mensen met suïcidale gedachten. Een groot deel van de groep die zichzelf om het leven bracht had geldzorgen, was eenzaam of vroegtijdig gestopt met school. Daarom zou er meer aandacht moeten komen voor preventie. “Ouders, leraren en vrienden moeten alert zijn op deze kwetsbare groep.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk