Week 49: Gratis studieboeken mbo, nieuwe podcast en energietoeslag

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Gratis studieboeken basisvaardigheden voor mbo-studenten tot 18 jaar

Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven straks niets meer te betalen voor hun studieboeken Nederlandse taal, rekenen en burgerschap. Dat heeft de Tweede Kamer, op initiatief van D66-Kamerlid Kiki Hage, besloten.

Dinsdag: Wiersma heeft vanwege 'schenden grondwet' aangifte aan zijn broek hangen 

Honderden moskeeën en islamitische organisaties hebben aangifte gedaan tegen onderwijsminister Dennis Wiersma. De aanleiding hiervoor is een aankondiging van Wiersma vorige maand. De minister zei toen dat het voor de Onderwijsinspectie mogelijk moet worden om in te grijpen op weekendscholen als er signalen zijn van misstanden.

Woensdag: Een hogere salarisschaal lukt alleen door van school te wisselen

Leraren die in een hogere salarisschaal terecht willen komen kunnen dat het beste doen door te wisselen van school. Dat zorgt dan wel voor instabiele teams en veel leerlingen krijgen vaker dan nodig een nieuwe leraar voor de klas. 

Donderdag: 'Waarom zijn bananen krom?' Podcast voor kinderen over de wetenschap

Esther Bakker, gezondheidswetenschapper en docent gezondheidspsychologie bij de Open Universiteit, heeft een nieuwe wetenschapspodcast voor kinderen gemaakt. Daarin beantwoord ze vragen als ‘Waarom ruiken je eigen scheten minder vies dan die van anderen?’ en ‘Waarom is het zo moeilijk om van chips af te blijven?’

Vrijdag: Studenten eisen energietoeslag via de rechter

Met steun van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dagen studenten in Groningen, Leiden, Delft, Rotterdam en Vijfheerenlanden de gemeenten voor de rechter. Op deze manier willen ze energietoeslag afdwingen. Steeds meer studenten hebben last van de stijgende gas- en energieprijzen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk