Schooldag vandaag? Dan kun je hinder ondervinden door de staking van NS

De Nederlandse Spoorwegen verwachten dat de staking van vrijdag in de regio rond Rotterdam en Den Haag veel meer gevolgen heeft dan de eerste staking in het noorden van het land. Net als toen probeert het spoorbedrijf het stakingsgebied los te koppelen van de rest van de dienstregeling, maar dat is veel lastiger.

Vrijdag staakt het personeel met de standplaatsen Leidschendam, Dordrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Dat betekent dat er in die regio nauwelijks treinen zouden rijden. Om de rest van de dienstregeling zoveel mogelijk normaal te laten verlopen, rijdt de NS nu helemaal niet in de stakingsregio. Treinen stoppen daarom op de stations Alphen aan den Rijn, Hoofddorp, Gouda, Haarlem en Lage Zwaluwe.

Langere reistijden en meer overstappen

Dat zal niet voorkomen dat ook reizigers buiten het stakingsgebied last krijgen van de werkonderbreking, waarschuwt de NS. Daar moet rekening worden gehouden met langere reistijden en meer overstappen. Thalys en Eurostar rijden wel normaal. De intercity naar Brussel rijdt minder vaak, maar stopt wel zoals gebruikelijk in Rotterdam.

Andere manier reizen

De NS adviseert reizigers hun reis in Zuid-Holland uit te stellen of op een andere manier te reizen. Buiten de regio worden reizigers opgeroepen kort voor vertrek de reisplanner te bekijken. Dit weekeinde rekent de NS erop weer volgens de normale dienstregeling te kunnen rijden.

Stukgelopen cao-onderhandelingen

Het personeel van de NS staakt vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen het spoorbedrijf en vakbonden FNV, CNV en VVMC. De estafettestakingen duren tot het einde van augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbond een landelijke staking.

Deze treinen rijden wel

Treinen van de overige vervoerders - waaronder R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, en tussen Dordrecht en Geldermalsen - rijden vrijdag wel.

Door: ANP