Week 20: Psycholoog populair op TikTok, verkeerde examenvragen en eindtoets

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Psycholoog Daisy Veenstra razend populair op TikTok: 'Ik kruip in de huid van jongeren'

De rappende psycholoog Daisy Veenstra (26) bereikt met haar muziek tienduizenden jongeren met lastige, maar urgente thema’s als eenzaamheid, onzekerheid en depressie. "Dat je als jongere jezelf mooi vindt zoals je bent, daar rust een enorm taboe op.

 

Dinsdag: Tijdens havo-examen gaf een school enkele verkeerde vragen op 

Ruim twintig havoleerlingen hebben vorige week bij het eindexamen aardrijkskunde vier vragen gekregen die eigenlijk voor het vwo bedoeld waren. De vragen stonden op een erratum, een toegevoegd papier. Ze waren op een school per ongeluk aan de havoleerlingen uitgedeeld.

 

Woensdag: Schoolreisjes gaan soms niet door vanwege tekort aan chauffeurs 

Busreisbedrijven hebben te maken met nijpende tekorten aan buschauffeurs, waardoor schoolreisjes soms niet door kunnen gaan. Branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zegt dat een schoolreis nu ver van tevoren moet worden ingepland om te voorkomen dat die wordt geannuleerd omdat er geen chauffeur is. KNV stelt dat meerdaagse vakantiereizen beter planbaar zijn en dus niet direct in gevaar komen, maar dat er wel een risico is dat ook hier busreizen worden afgeblazen.

 

Donderdag: Kinderen voor Kinderen lanceert speciaal lied voor de Avond4daagse

Na twee jaar is het eindelijk zover: de Avond4daagse in originele en traditionele vorm gaat door! Dat betekent honderdduizenden feestende kinderen die weer wandelend de straten kleuren. En dit jaar wordt dat extra feestelijk, want de Avond4daagse krijgt voor het eerst een eigen lied. BNNVARA’s Kinderen voor Kinderen heeft speciaal voor hét wandelevenement een nieuw nummer geschreven genaamd “Avond4daagse”. Op vrijdag 20 mei wordt het nummer 'Avond4daagse' met clip en dansvideo gelanceerd op NPO Zapp, Spotify, YouTube en Avond4daagse.nl. 

 

Vrijdag: Achtstegroepers van dit jaar scoren iets beter op eindtoets 

De ongeveer 80.000 achtstegroepers die dit jaar de Centrale Eindtoets van het College voor Toetsen en Examens hebben gemaakt, hebben een gemiddelde score van 535,2 gehaald. Dat komt neer op een brugklasadvies voor vmbo gemengde / theoretische leerweg en havo. Vorig jaar was dat met 535,0 een fractie lager. In 2019 toen het onderwijs nog niet werd belemmerd door coronamaatregelen was het gemiddelde 536,1, ook nog steeds vmbo gemengde / theoretische leerweg en havo.

Door: Nationale Onderwijsgids