Eerste leerlingen voor Regionale Praktijk Academie in Steenwijk

Bij de Regionale Praktijk Academie (RPA) leren jongeren een technisch vak in de praktijk. Maar hoe bereik je jongeren voor deze opleidingen? Door samen te werken met andere partijen en ondernemers. Dit meldt de gemeente Steenwijkerland. 

"Sterk Techniek Onderwijs (STO) uit Steenwijk/Meppel is zo’n partij," zegt Joël Assenberg, projectregisseur van de RPA. "De RPA heeft onlangs samen met STO een kijkdag georganiseerd. Om jeugd te vertellen én te laten zien, hoe het is om in de techniek te werken. Het​​​​​​​​​​​​​​ was een groot succes! Door de kijkdag zijn de eerste inschrijvingen voor de RPA binnen. Deze jongeren gaan in september 2022 starten met hun technische opleiding."

Nieuw talent 

Wethouder Bram Harmsma: "Door slim samen te werken bereik je meer. Dat zie je ook bij dit project. Sterk Techniek Onderwijs helpt kinderen die interesse hebben voor techniek, naar de nieuwe Regionale Praktijk Academie. Dat is prachtig! Hierdoor krijgen we nieuw talent op de regionale technische arbeidsmarkt."

Bedrijfsbezoeken 

Schoolkinderen en hun ouders mochten samen bedrijven bezoeken. Het programma begon met installatietechniek. Hiervoor ging de jeugd naar Horequip in Steenwijk, de bouwplaats van de nieuwe basisschool in Tuk en naar Bespaarpartner in Tuk, die hen uitleg gaf over zonnepanelen. Daarna maakten zij kennis met procestechniek. Bij DYKA zagen ze een extrusiemachine, daarna de assemblagelijn bij ELEQ en als afsluiter de spuitgietmachine van Kornelis. Projectleider Dennie Vossebelt van STO: "Het enthousiast maken van leerlingen voor een baan in de techniek is één van onze doelen. De bedrijfsbezoeken helpen hier enorm bij."

Technische mbo-opleiding 

Decaan Sinie Koster (SG Eekeringe) en sectievoorzitter techniek Gerben Nijsingh (RSG Tromp Meesters) zijn erg enthousiast over het opzetten van de Regionale Praktijk Academie. Sinie Koster: "We willen leerlingen zo vroeg mogelijk de kans geven om te onderzoeken welke opleiding bij hen past. Een keuze maken voor de juiste opleiding is hartstikke lastig." Gerben Nijsingh: "Goede uitleg over het aanbod is daarom heel belangrijk. Het is geweldig dat leerlingen vanaf volgend schooljaar ook in Steenwijk een technische mbo-opleiding kunnen volgen."

Komend schooljaar beginnen de eerste BBL opleidingen bij de RPA.

Door: Nationale Onderwijsgids