Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Slechts twee kleine maanden na opening is de eerste lachgaswinkel van Nederland er niet meer. Begin augustus opende de winkel in Venray de deuren, maar de verwachte stroom aan klanten overdag viel flink tegen. Daarom is eigenaar Mathieu Hölzken genoodzaakt om zijn zaak voorlopig weer te sluiten. Dit meldt Metro Nieuws. 

Eigenaar Hölzken laat weten geen boterham te kunnen verdienen met zijn zaak, hoewel de lachgasflessen wel goed verkopen. “Mensen willen toch meer in de nachtelijke uren, onder meer tijdens het uitgaan, lachgas gebruiken.”
 

LACHGASGEBRUIK CONCENTREREN

Het doel van de winkel was om lachgasgebruik te concentreren, zodat hangplekken minder populair zouden worden. Hölzken zag zijn zaak als een moderne coffeeshop waar toezicht gehouden werd, voorlichting gegeven werd en er geen rotzooi of overlast was. Op de toonbank van de winkel konden bezoekers folders vinden, maar ook vitamine B-12 kopen.
 
Uit onderzoek van het Trimbos Instituut bleek dat lachgasgebruik onder mbo- en hbo-studenten van 16 tot en met 18 jaar tussen 2015 en 2017 was toegenomen: 29 procent gebruikte in 2017 weleens lachgas, tegen 20 procent in 2015. De partydrug kent nog steeds een stijgende populariteit. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids