Logo_groene_school__groen_onderwijs

Meerdere vestigingen van Terra, een groene school met vmbo en mbo-opleidingen, hebben forse kritiek op het management van de scholen. Zo zijn de directeuren nagenoeg onzichtbaar, is de werkdruk te hoog en zijn zaken als roosters en leerlingbegeleiding niet goed geregeld. Dit melden Algemene Onderwijsbond (AOb) en Dagblad van het Noorden.

De kritiek werd geuit op een gezamenlijke vakbondsbijeenkomst van AOb en CNV. Ruim 120 medewerkers van Terra waren daar aanwezig en lieten weten ernstig verontrust te zijn. Zo blijkt de nieuwe organisatiestructuur met meerdere afdelingsdirecteuren per locatie en daarboven regiodirecteuren niet te werken. De directeuren zijn nagenoeg onzichtbaar en het personeel heeft het gevoel dat het management tegenover hen staat in plaats van hen te faciliteren. 
 
De werkdruk is te hoog en zaken als roosters en leerlingbegeleiding is niet goed geregeld. Hierdoor moeten docenten elkaar opvangen waardoor ze veel uren maken. Bovendien heeft in sommige teams de helft van het personeel een tijdelijk contract waardoor het wij-gevoel ver te zoeken is. Volgens Hayo Bohlken van de AOb is het aan de grote betrokkenheid van het personeel te danken dat de scholen nog draaien. Maar: “De medewerkers lieten gisteren weten dat ze het op deze manier niet volhouden.” 
 
Trijnie van Wijk, woordvoerder van Terra, erkent dat er inderdaad een aantal zaken beter kunnen. Op de korte termijn wil Terra de roosters aanpakken, maar “andere zaken zoals de werkdruk en de veranderingen in het management zullen meer tijd kosten.” Bovendien worden de resultaten van twee onderzoeken naar medewerkerstevredenheid en naar de arbeidsomstandigheden nog afgewacht alvorens tot actie over te gaan. De bonden denken na over acties.
 
Terra verzorgt groen onderwijs op vmbo-niveau en biedt mbo-opleidingen aan in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Het opleidingscentrum heeft in totaal twaalf vestigingen. De vakbonden zijn de afgelopen maand langs alle Terra-vestigingen geweest om de ongenoegens te inventariseren. Het blijkt dat de onvrede op bijna alle locaties leeft: in Assen, Groningen, Winsum, Emmen, Eelde en Meppel.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids