Normal_fotorijksmuseumrocvabibiveth

Tijdens MBO City is vandaag het keuzedeel ‘Museum Makers’ gelanceerd. Het keuzedeel is ontwikkeld voor de creatieve mbo-opleidingen en heeft als doel studenten voor te bereiden op een carrière binnen de museale sector. In ‘Museum Makers’ staat vakmanschap centraal en gaan studenten aan de slag met een creatief ontwerp voor bijvoorbeeld tentoonstellingen of evenementen. Dit meldt ROC van Amsterdam.

In het keuzedeel staat de student centraal als ‘maker’ binnen de museumsector. Ze gaan aan de slag met een creatief ontwerp en volgen in het Rijksmuseum colleges over onderwerpen als erfgoed, beheer, behoud en museumeducatie. Het keuzedeel bereidt de creatieve mbo’er voor op de wereld van het museum, zoals het maken van een tentoonstelling, educatief product, marketingplan of een digitaal product.
 
Het keuzedeel ‘Museum Makers’, waar ook MBO Academy en Merel Brugman (leraar van het jaar 2016) aan meewerken, richt zich in eerste instantie op de creatieve sectoren, zoals vormgeving-, artiesten-, evenementen- en modeopleidingen. Na accreditatie door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) zal het keuzedeel landelijk beschikbaar worden, zodat het in heel Nederland kan worden aangeboden door samenwerkende mbo-instellingen en musea.
 
Een mbo-opleiding bestaat naast een basis- en profieldeel sinds vorig schooljaar ook uit keuzedelen. Met een keuzedeel verbreden en verdiepen studenten hun kennis en vaardigheden, daarmee worden en blijven ze aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids