Nieuwe Rijksmuseum-rondleiding voor mbo-studenten

Het Rijksmuseum biedt speciaal voor mbo-studenten een nieuwe rondleiding aan. De rondleiding sluit aan op het vak burgerschap dat wordt gegeven op mbo-scholen. Tijdens de nieuwe rondleiding De ideale burger gaan mbo-studenten in gesprek over maatschappelijke thema’s, zoals emancipatie, seksuele revolutie, geloof en koloniaal verleden. Dit meldt het Rijksmuseum.

Centraal staat het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden. Samen met een rondleider bekijken studenten de kunstwerken en maken zij kennis met de levensverhalen van 15 historische figuren uit de collectie van het Rijksmuseum. Met welke dilemma’s hebben zij geworsteld? Welke invloed hebben zij gehad op de geschiedenis? Wat kunnen we van hen leren? Ze gaan in gesprek over maatschappelijke thema’s, zoals emancipatie, seksuele revolutie, geloof en koloniaal verleden.
 
ThiemeMeulenhoff is educatief partner van het Rijksmuseum. ThiemeMeulenhoff en het Rijksmuseum helpen mbo-docenten onder andere bij het toepassen van kritische denkvaardigheden in hun lessen. Samen hebben zij lesmateriaal ontwikkeld als voorbereiding op een bezoek aan het Rijksmuseum.
 

Meer mbo

Het Rijksmuseum ontwikkelde eerder twee workshops (Patronen in het Rijksmuseum en Dutch Design in de Gouden Eeuw) en een rondleiding (Toppers van de Gouden Eeuw) waarbij mbo-studenten kennismaken met de beroemde kunstschatten en historische voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum.
 
Per groep van 15 leerlingen verwacht het Rijksmuseum minimaal 1 en maximaal 2 begeleiders vanuit school. De begeleiders hebben gratis toegang en ontvangen in het museum een begeleidersticket na aanmelding van de groep. De rondleider stemt de inhoud van de rondleiding af op het niveau en de vakopleiding. 
 
Meer informatie is hier te vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids