Amsterdamse schooltuinen bestaan 100 jaar

De Amsterdamse schooltuinen bestonden gister, op 11 februari 2020, precies 100 jaar. De eerste schooltuintjes in 1920 waren bedoeld voor de allerarmste gezinnen van de stad. Zo aten zij nog eens verse groente, in die tijd een luxe. Na 100 jaar bestaan de schooltuinen nog steeds. En ze zijn met hun tijd meegegaan. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Jubileumtuin bij het Rijksmuseum

Zo’n 7.000 leerlingen uit klas 6 en 7 van de basisschool tuinieren jaarlijks in een van de 13 Amsterdamse schooltuinen. In dit jubileumjaar is er een 14e tuin, op een bijzondere plek: de tuin van het Rijksmuseum. In oktober 2019 won basisschool Oostelijke Eilanden de Grote Schooltuinwedstrijd. Een jaar lang mogen de mazzelaars graven, zaaien, wieden en oogsten naast het beroemdste en misschien wel mooiste gebouw van de stad. Alle andere schooltuinklassen van de stad krijgen dit jaar een workshop cadeau op deze plek.
 

Programma van het jubileumjaar

Ook u bent uitgenodigd om het jubileum mee te vieren. Er is komend jaar van alles te doen om het jubileum te vieren. Het volledige programma van het jubileumjaar vindt u op www.amsterdam.nl/100jaarschooltuinen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids