Normal_rss_entry-112733

Het middelbaar beroepsonderwijs heeft een impuls nodig en daarin hebben kabinet, onderwijsinstellingen en bedrijven een grote rol. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan de minister van Onderwijs. Het werkend leren biedt volgens de raad een goed toekomstperspectief maar dan zijn er wel maatregelen nodig. Zo zou bijvoorbeeld het havo meer praktijkgerichte leervormen gaan aanbieden.

De SER vraagt kabinet, onderwijs en bedrijfsleven om meer innovatieve combinaties van leren en werken te stimuleren. De combinatie van werken en leren is enorm motiverend voor de studenten, vindt de raad. Ze krijgen vakgerichte vaardigheden onder de knie, maar ook bijvoorbeeld sociale bekwaamheden, wat nodig is in de maatschappij.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer: "Het mbo is heel belangrijk voor Nederland, want bijna de helft van de beroepsbevolking is middelbaar opgeleid. Het mbo is een scharnier tussen leren en werken, tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven en tussen voortgezet onderwijs en het hoger beroepsonderwijs. Nu én later in de loopbaan."

Door: ANP