Logo_roc_logo

Gelijke kansen in het Nederlands onderwijs staan onder druk. Om hier wat aan te doen, ondertekenden het ROC van Amsterdam, het ministerie van Onderwijs en de Vrije Universiteit (VU)  gisteren een samenwerkingsverklaring op MBO College West, onderdeel van het ROC van Amsterdam. Wethouder Simone Kukenheim van de gemeente Amsterdam was daarbij aanwezig en onderstreepte het belang van deze samenwerking. Dat meldt het ROC van Amsterdam. 

Kinderen van lager opgeleide ouders hebben vaak niet dezelfde ‘onderwijskansen’ als kinderen van hoogopgeleiden. Elk kind moet echter de kans krijgen om zijn of haar ambities te ontdekken, talenten te ontwikkelen en dromen waar te maken.

Het initiatief richt zich op het versterken van een gezonde en inclusieve schoolcultuur op de verschillende scholen. Zo kunnen leerlingen zich ontwikkelen op de schoolladder. Naar verwachting verbetert niet alleen hun motivatie, maar ook het leerrendement, hun ‘thuisgevoel’ op school en hun maatschappelijke vorming. Het ministerie van Onderwijs, de VU en het ROC van Amsterdam verbinden zich aan de Leergemeenschap Slotervaart.

Een aantal scholen, waaronder El Kadisia, Mundus College en MBO College West, gaan inzetten op een professionaliseringstraject waaraan onderzoek is gekoppeld door de VU. Dit vijfjarig onderzoeksprogramma moet antwoorden gaan geven op dringende maatschappelijke vragen rond gelijke kansen in de grootstedelijke context. Daarbij wordt onder andere gekeken naar hoe docenten en onderwijsteams verder geprofessionaliseerd kunnen worden en hoe het pedagogisch klimaat in alle onderwijslagen verder versterkt kan worden.

Aanleiding voor de Leergemeenschap Slotervaart is een professionaliseringstraject dat is gevolgd door docenten van MBO College West van het ROC van Amsterdam. In 2015-2016 is daar een scholenbeurs uit de Amsterdamse MBO-Agenda ingezet. Deze agenda biedt,  onder andere door middel van beurzen, leraren de kans zich verder te verdiepen of verbreden in hun vakgebied. In de MBO-Agenda zetten alle Amsterdamse mbo-instellingen en de gemeente in op sterk middelbaar beroepsonderwijs. Onderwijs dat jongeren uitdaagt het beste uit zichzelf te halen en hen goed voorbereidt op de eisen van de arbeidsmarkt en de samenleving van nu en straks.

Wethouder Simone Kukenheim: "Het is mooi te zien dat wat gestart is als initiatief op één school nu zo'n uitwerking heeft op het onderwijs in de stad. De diversiteit van Amsterdam vraagt om onderwijs waar alle kinderen gelijke kansen krijgen. Daar draagt dit project in het bijzonder aan bij." 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids