Volgend jaar negen weken doorbetaald ouderschapsverlof voor beide ouders

Het kabinet wil ouders die net een baby hebben gekregen meer ruimte geven om een goede balans te vinden tussen werk en gezin.  Daarom is besloten dat, vanaf 2 augustus 2022, ouders negen weken doorbetaald ouderschapsverlof krijgen. Dit meldt Kennisnetwerk Gastouderopvang. 

Het verschil met de huidige situatie is dat ouders nu 26 weken onbetaald ouderschapsverlof kunnen krijgen in de eerste acht levensjaren. Sommige bedrijven kozen er echter wel voor om gedeeltelijk door te betalen, maar bij de meeste bedrijven was dit niet aan de orde. Het gevolg was dat slecht 30 procent van de nieuwe ouders verlof opnam. 

Doorbetaald ouderschapsverlof

Na het ingaan van de nieuwe regeling hebben de ouders nog steeds recht op 26 weken ouderschapsverlof, maar de eerste negen weken worden dan doorbetaald. Die negen weken moeten wel in het eerste levensjaar opgenomen worden. 

Beide ouders

De nieuwe regeling geldt voor beide ouders, dus zowel voor de moeder van het kind als voor de partner. Op deze manier kunnen ze samen uitzoeken wat het beste werkt voor hun nieuwe gezinssituatie. 

Door: Nationale Onderwijsgids