Normal_castle-4163451_640

Het beleven van de Utrechtse natuur en het spelen in een speeltuin, komen samen op Landgoed Haarzuilens. Natuurmonumenten heeft daar met steun van provincie Utrecht ‘speelnatuur’ aangelegd. De speelplaats heeft geen strakke speeltoestellen. Het is een plek waar kinderen spelenderwijs de natuur kunnen ontdekken. “Liefde voor natuur ontstaat heel vaak op jonge leeftijd door de natuur te ruiken, voelen en beleven. Kinderen die dat ervaren, zijn de natuurliefhebbers van morgen”, ziet Floor Woortman. Zij is als boswachter van Natuurmonumenten nauw betrokken bij de speelplek op Haarzuilens. Dit meldt de provincie Utrecht. 

Een klassieke speeltuin bestaat vaak uit toestellen, zoals een wipkip, glijbaan en schommel. De speelnatuur die Natuurmonumenten heeft gerealiseerd ziet er heel anders uit. Woortman is blij met het resultaat: “Het is een natuurlijke speelplek waar kinderen heerlijk kunnen ravotten. Kinderen kunnen spelen met water, zand en modder. Ze mogen balanceren over boomstammen, verstoppertje spelen en hutten bouwen. Ook kunnen ze beestjes zoeken en over het water slingeren.”

Jeugdprogramma

De aanleg van de speelnatuur komt voort uit het jeugdprogramma ‘OERRR.’ Met dit programma probeert Natuurmonumenten kinderen te inspireren om op avontuur te gaan in de natuur. “De drempel om de natuur te ontdekken is voor kinderen nu veel hoger dan vroeger. De agenda’s zijn vaak voller en er zijn meer schermverleidingen. Ook is er minder natuurlijke buitenspeelruimte. Als kinderen eenmaal buiten zijn, vinden ze het geweldig en zijn ze niet te stoppen. Spelen in de natuur is gezond en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren risico’s inschatten, worden creatief en daardoor groeit hun zelfvertrouwen", ziet Woortman in de praktijk.

Kosten

Het beheren en onderhouden van de speelnatuur is niet kosteloos. Natuurmonumenten vraagt daarom een kleine speelbijdrage. “Om het onderhoud goed te kunnen blijven doen, vragen we 1,50 euro per kind. We willen natuurlijk voorkomen dat het er over een paar jaar verwaarloosd bij ligt”, licht de boswachter tot besluit toe.

Door: Nationale Onderwijsgids