Normal_geld1

Van de duizenden ouders die recht hebben op compensatiegeld voor kinderopvangtoeslag, hebben inmiddels 108 ouders een bedrag op hun rekening staan. De grote groep ouders die nog niets heeft ontvangen, wordt gevraagd om nog even geduld te hebben. Dit meldt de Telegraaf. 

Jarenlang werden duizenden ouders ten onrechte als fraudeur bestempeld. Had je bij de aanvraag voor kinderopvangtoeslag een getalletje verkeerd ingevuld of was je een bonnetje kwijt, dan kon de Belastingdienst zomaar het hele bedrag terugvorderen. Voor veel betrokken ouders leidde dat tot torenhoge schulden en alle nare gevolgen van dien.

Eerste stap gemaakt

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Toeslagen vraagt in een videoboodschap om geduld onder gedupeerden. De Belastingdienst werkt hard aan het oplossen van alle problemen, maar dat lukt niet dit jaar nog. Nu 108 ouders hun geld hebben gekregen, is een eerste stapje gemaakt. Deze groep ouders had een relatief simpel dossier, waardoor zij vrij snel geld konden terugkrijgen. De bedragen variëren tussen ongeveer 1.300 euro tot meer dan 41.000 euro.

Dubbele nationaliteit

Onlangs bleek ook dat de afdeling Toeslagen gegevens over (dubbele) nationaliteit betrok in de aanvraag en controle op mensen die kindertoeslag wilden of al ontvingen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) was hier onder meer sprake van discriminatie. De onrechtmatig gebruikte gegevens zijn inmiddels uit de systemen van Toeslagen verwijderd. 

Door: Nationale Onderwijsgids