Waarom stuurt Nederland kinderen naar school

Inmiddels versoepelen veel  landen hun coronamaatregelen. Zo laat Nederland de jongste kinderen na 11 mei weer naar school gaan, terwijl Duitsland, een buurland notabene, juist alleen de examenklassen van het voortgezet onderwijs weer naar school stuurt en de laatste klas van de basisschool. Vanwaar deze verschillen?

In Nederland gaan de basisschoolleerlingen na de meivakantie weer naar school. De middelbare scholieren moeten nog even wachten. Want, zo redeneert het RIVM, jonge kinderen verspreiden het coronavirus nauwelijks. Het is dus veilig om de jongste generatie weer naar school te laten gaan. 
 
Hoe anders is dat in Duitsland. Het Duitse Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het RIVM, ziet in kinderen juist een belangrijke ‘vermenigvuldiger’ van het virus. Daarom mogen in Duitsland alleen de examenklassen in het voortgezet onderwijs vanaf 4 mei weer naar school, en daarnaast het laatste jaar van de basisschool. Daarna zullen stapsgewijs de andere klassen weer openen. De kinderopvang blijft gesloten.
Hoe komt het dat beide landen, buurlanden notabene, zo’n tegengestelde visie hebben op het versoepelen van de coronamaatregelen voor kinderen? Zijn de onderzoeksresultaten dan zo verschillend?
 

Cultuurverschillen

Beide gezondheidsorganisaties geven aan dat de beschikbare onderzoeksgegevens nog maar beperkt zijn en dat die bovendien verschillend geïnterpreteerd worden. Volgens RIVM-woordvoerder Loes Hartman zou je dit een cultuurverschil kunnen noemen: het Duitse RKI gaat met dezelfde hoeveelheid informatie ervan uit dat het glas half leeg is, en het RIVM halfvol.
 
Waar het RIVM benadrukt dat er maar weinig kinderen tot 10 jaar wereldwijd ziek worden door het coronavirus en dat zij ook niet de eerste bronpatiënt zijn binnen een gezin, waarschuwt het Duitse RKI er juist voor dat kinderen misschien weinig symptomen vertonen, maar wel het virus met zich mee dragen. Zij vergelijken het met de griep, die ook vaak door kinderen wordt overgedragen.
 
En dit verschil in interpretatie zie je terug in de adviezen. De Nederlandse onderzoekers zien "op dit moment geen reden" om ervan uit te gaan dat kinderen het virus wel overdragen. Ze denken dat de schade voor kinderen groter is als ze thuisblijven dan als ze naar school gaan. De Duitsers daarentegen vinden het veiliger om ervan uit te gaan dat kinderen wel voor overdracht van het coronavirus kunnen zorgen. Ze houden ze daarom liever thuis.
 
Hoe het de komende weken allemaal zal verlopen, weet niemand nog precies. Hartman: "We varen op zicht".
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Duitslandinstituut.nl