Normal_overblijven__kinderen__eten__lunch__kind__blij__overblijfouder__tussenschoolse_opvang

Voor het vijfde jaar op rij initieert het Overblijf Magazine de Nationale Overblijfdag. De eerste donderdag in juni is de dag waarop de ruim 60.000 veelal vrijwillige medewerkers in de TussenSchoolse Opvang (TSO), ofwel overblijven op de basisschool, erkenning krijgen voor het belangrijke werk dat zij doen ten behoeve van zo’n 600.000 overblijvers dagelijks. Dit meldt Overblijf Magazine.

Aandacht voor de tso-medewerkers

Alle basisscholen in Nederland wordt gevraagd om donderdag 6 juni 2019 op eigen, creatieve wijze aandacht te schenken aan het werk van tso-medewerkers. Waardering voor de inzet van deze medewerkers mag door betrokkenen in de school feestelijk worden getoond.
 

Een uitnodiging aan school, directie en ouders

Het Overblijf Magazine wil daarom scholen, directies, medezeggenschapsraden en ouderraden uitnodigen om de Nationale Overblijfdag met veel enthousiasme te vieren. Op de site van het Overblijf Magazine worden ideeën gegeven en is materiaal beschikbaar om deze dag een feestelijke tintje te geven. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met elkaar of met de ouders iets tekenen of knutselen en aanbieden aan het overblijfteam. De directeur van de school of stichtingbestuurder kan de TSO-medewerkers feestelijk toespreken, een cursus cadeau doen of een taart bestellen.
 

Meer waardering voor overblijfmedewerkers

Gezien de aard en het belang van het werk verdient het overblijven een stevige positionering binnen de school. Het begeleiden van kinderen in de TSO is een vak apart. Er komt heel wat kijken bij het aansturen van een groep kinderen, met en zonder gedragsproblematiek. De TSO dient een maatschappelijk belang: Niet alleen draagt het bij aan de opvoeding van de kinderen, het stelt tevens de ouders in staat naar hun werk te gaan. Een goede TSO heeft een positief effect op het leerresultaat in de middag.
 

Veel taken in korte tijd

In een relatief zeer kort tijdbestek zien tso-medewerkers er op toe dat kinderen in een prettige sfeer voldoende eten en drinken. Zij begeleiden kinderen bij het binnen- en buitenspel. Tonen interesse, helpen en ondersteunen waar nodig, hebben een luisterend oor. Er worden regels gehanteerd zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Er is contact met collega tso-medewerkers, leerkrachten, tso-coördinator en soms ook met ouders. Ze zorgen dat het lokaal of de lunchruimte netjes wordt achtergelaten. Tot slot hoort ook het hanteren van veiligheidsprotocollen tot hun taak.
 

Gezondheid, welzijn en veiligheid van kinderen

Overblijven gaat over gezondheid, welzijn en veiligheid van kinderen. Met grote betrokkenheid wordt er hard gewerkt om de lunchtijd in goede banen te leiden. Onze indruk is dat dit vaak beter mag worden gezien en gewaardeerd. Een goed gefaciliteerde en ingebedde TSO is een visitekaartje voor de school.
 
Door: Nationale Onderwijsgids