
Met het innovatieve project ‘Klaar voor de verpleegkundestage dankzij de Immersive-simulatieruimte’ heeft de opleiding Verpleegkunde van Windesheim vandaag de Nederlandse Onderwijspremie 2025 gewonnen. Tijdens het ComeniusFestival in Den Haag ontving het onderwijsteam de prijs die een geldbedrag van 1, 2 miljoen euro bevat. De prijs is de hoogste nationale erkenning voor onderwijsteams in het mbo, hbo en wo, en wordt toegekend aan initiatieven die de vernieuwing en kwaliteit van het onderwijs aantoonbaar versterken. Dat meldt hogeschool Windesheim.
Windesheim was in 2020 de eerste hogeschool in Nederland met een immersive simulatieruimte specifiek voor studenten Verpleegkunde. In deze levensechte, projectierijke leeromgeving oefenen studenten Verpleegkunde complexe zorgsituaties vóórdat zij aan hun stage beginnen. Het simulatieonderwijs blijkt voor studenten de ideale voorbereiding op de praktijk: het vergroot hun zelfvertrouwen, verscherpt hun klinisch redeneren en versterkt hun professionele houding.
Nieuwsgierigheid van studenten
“Simulatieleren is de sleutel die nieuwsgierigheid van studenten ontsluit, ze vleugels geeft en ze laat vliegen,” zegt projectleider Esther Schrik-Leskens. “We zien studenten groeien – niet alleen in vaardigheden, maar ook als mens.”
Acute en onverwachte situaties
In de Immersive-simulatieruimte leren studenten omgaan met acute en onverwachte situaties in een realistisch geprojecteerde zorgsetting. Ze communiceren met een sprekende en reagerende simulatiepop, nemen beslissingen onder druk, oefenen medische handelingen en reflecteren samen met hun medestudenten op hun gedrag. Het leren in cycli van oefenen, reflecteren en verbeteren, leidt tot diepgaand leren en meer zelfvertrouwen bij het betreden van de beroepspraktijk. Zo bouwen studenten in een veilige setting zelfvertrouwen en vaardigheden op vóór ze de praktijk ingaan.
Opleiding Verpleegkunde
Het prijswinnende project begon in 2020 met pionierswerk binnen de opleiding Verpleegkunde. Docent Isabel Bekman was vanaf het begin betrokken: “We begonnen klein, met de ambitie om studenten beter voorbereid op stage te laten gaan. Inmiddels is simulatieonderwijs niet meer weg te denken binnen onze opleiding. En het blijft groeien.”
Andere opleidingen binnen Windesheim
De aanpak is inspirerend voor andere opleidingen binnen Windesheim én voor andere scholen in de regio. Zo hebben Deltion College, Landstede, Graafschap College (Doetinchem) en Alfa College (Hoogeveen) nu allemaal een eigen simulatieruimte. Hogeschool Windesheim vormt samen met die partijen een klein consortium waarbinnen zij content en expertise delen op het gebied van simulatieonderwijs.
Binnen Windesheim is inmiddels een hogeschoolbrede Community Simulatieleren ontstaan. Met partners in het werkveld wordt gewerkt aan de oprichting van een Expertisecentrum Simulatieleren, dat onderwijs, praktijk en onderzoek verbindt. De Onderwijspremie biedt ruimte om deze ambitie verder vorm te geven en nieuwe toepassingen, zoals digitale leeromgevingen en serious games, te ontwikkelen.
Door: Nationale Onderwijsgids