Kunststudent plaatst ijsje langs kunstroute ArtZuid als protestactie

Kunststudent Jessica Kuhn (23) plaatste midden in de nacht haar beeld ‘Neo Fountain’ tussen de andere beelden van de tentoonstelling ArtZuid in Amsterdam Oud-Zuid. Het idee was dat je een willekeurig object in een kunstomgeving zet, het object dan ook als kunst wordt ekend. Dat meldt AT5.

Het kunstwerk van Jessica staat tegenover het Hilton aan de Apollolaan. Op een sokkel prijkt een ijshoorn, die zie je ook weleens bij snackbars staan. En dat is ook het dus ook. “Dit ijsje komt ergens uit Gouda. Er is daar een reclamefabriek voor zulke dingen. Ze hebben nog veel meer ijsjes”, aldus Jessica.

Soort van protestactie 

“Het is misschien een soort van protestactie om het ijsje hiertussen te zetten. Ik ben een soort van ethische hacker en ik wilde de ijshoorn onderdeel van de tentoonstelling laten worden. Om te kijken of mensen het gaan zien dat een kunstwerk echt is of niet.”

Reacties op het ijsje 

De sokkel heeft Jessica wel zelf gemaakt van hout en een betonnen plaat. Ook het informatiebord heeft ze zelf gemaakt. De organisatie van ArtZuid heeft Jessica nog niet bericht, en ook curator Jasper Krabbé heeft nog niets van zich laten horen. Jessica heeft afgelopen weekend wel stiekem zitten kijken hoe bezoekers reageerden op het ijsje.

De beeldententoonstelling startte in mei en afgelopen weekend was het de laatste keer om naar de tentoonstelling te kunnen kijken. ArtZuid moet de beelden nog opruimen en Jessica is heel benieuwd wat ze met haar beeld ‘Neo Fountain’ gaan doen. In het werk heeft ze een gps-tracker gestopt waarin ze kan zien of het beeld wordt meegenomen door de organisatie, of dat ze het laten staan op de locatie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk