Autoriteit Persoonsgegevens gaat beveiliging van thuisonderwijs controleren

De Autoriteit Persoonsgegevens wil weten hoe scholen, hogescholen en universiteiten hun thuisonderwijs hebben geregeld. De privacywaakhond bekijkt onder meer of het videobellen wel veilig is en of gegevens in verkeerde handen kunnen vallen. De Autoriteit gaat dat na bij de onderwijsinstellingen, omdat ouders, docenten, leerlingen en studenten zich zorgen maken.

De beelden kunnen veel informatie over de gebruikers opleveren, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Hoe ze presteren, maar op de achtergrond zijn misschien religieuze uitingen te zien, en misschien komen gezinsleden af en toe in beeld. Die informatie kan worden opgeslagen. Als leerlingen online een toets of een tentamen maken, moeten ze foto's maken van de kamer waar ze zitten. Surveillanten kijken mee op het scherm en via webcams. Ook dat kan veel gevoelige informatie opleveren.

Na de eerste verkenning bekijkt de Autoriteit Persoonsgegevens of meer onderzoek nodig is en of er moet worden opgetreden.

Nu basisscholen, middelbare scholen, roc's, hbo's en universiteiten dicht zijn, krijgen miljoenen scholieren en studenten thuis les.

Door: ANP