kenniscentrum NoorderRuimte presenteert resultaten praktijkgericht onderzoek

Donderdag 16 januari presenteren studenten, lectoren, docenten, promovendi en werkveldpartners van het kenniscentrum NoorderRuimte, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, hun onderzoeksresultaten rondom de thema’s aardbevingen, duurzaamheid, gezondheid & welzijn en leefbaarheid. Dit meldt de Hanzehogeschool Groningen.

De presentaties tijdens het symposium zijn het resultaat van een halfjaar praktijkgericht onderzoek binnen het kenniscentrum NoorderRuimte. Dit zijn drie onderzoeken die tijdens het NoorderRuimte symposium aan bod komen: 
 

Bouwen met textiel

Voor het project BouwTex is twee jaar ontwerpend onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om wanden te bouwen van textiel. Daarbij werd gekeken naar onder andere akoestiek, duurzaamheid en flexibiliteit. Twee meterslange prototypes worden tijdens het symposium getoond. Het lijkt er op dat dergelijke flexibele wanden goed bruikbaar zijn in onderwijsruimtes.   
 

Verbinden ouderen en dorp

Hoe zorg je ervoor dat ouderen met dementie verbonden blijven met de rest van de bewoners en organisaties in hun dorp?  Studenten maakten samen met onder andere de peuteropvang en de kerk in een Fries dorp een verbindingsplan met structurele activiteiten om de verbinding te realiseren.  
 

Wie past in een Tiny house?

Welke leefstijl past bij een Tiny House? Studenten van NoorderRuimte deden onderzoek voor Acantus, de gemeente Delfzijl en het bewonersplatform Delfzijl naar verschillende leefstijlen en de wensen van mensen met verschillende leefstijlen. Zij creëerden voorzieningen en ontwerpen die passen bij verschillende profielen. Wat blijkt? Vooral de groepen avonturiers/vooruitstrevenden en comfort/luxe in Delfzijl hebben belangstelling in een Tiny house.  
 

Andere onderwerpen

Tijdens het symposium komen meer onderwerpen aan bod, bijvoorbeeld hoe een klimaat adaptieve speeltuin het bewustzijn van bewoners in Groningen over klimaatverandering en burgerparticipatie kan vergroten, maar ook hoe Van Wijnen de tevredenheid van de bewoners op de Loskade nog kan verhogen tot minimaal een 8 en hoe studenten van NoorderRuimte samen met het Nationaal Programma Groningen en West 8 werken aan de Toukomst voor de provincie Groningen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids