Normal_kinderen_sport_sportdag

Op de valreep voor het nieuwe jaar zijn 16 gemeenten gestart met het verkennen van living labs sport en bewegen. Voor het experimenteren met de living lab-aanpak is 25.000 euro per aanvraag beschikbaar gesteld. De gemeenten worden ondersteund door hogescholen waar ruime kennis aanwezig is over sociale innovatie. Dit meldt ZonMw.

Wat is een living lab?

In een living lab wordt samen met de burger toegewerkt naar innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Binnen een living lab wordt intensief samengewerkt met de belangrijkste stakeholders en worden innovaties bedacht en getest in de leefomgeving van de gebruiker. Dit maakt co-creatie, waarbij met de gebruiker wordt ontwikkeld en de real-life setting waarin wordt getest, de twee belangrijke pijlers van de living lab-aanpak. De activiteiten van een living lab vinden dan ook plaats in wijken, gemeenschappen, instellingen of organisaties waar de gebruiker woont, werkt, sport en beweegt.
 

Thema's living labs

Iedere gemeente gaat aan de slag met het opzetten van een eigen living lab. De thema’s van de living labs in oprichting lopen erg uiteen. Zo gaat de gemeente Lingewaard een nieuw, innovatief sportaanbod op vitale sportparken ontwikkelen, gebruikt de gemeente Groningen het Living Lab Beweegvriendelijk Vinkhuizen om een beweegvriendelijke omgeving te creëren en wordt er op de Utrechtse Heuvelrug een werkwijze ontwikkeld voor duurzame samenwerking tussen dorpsteams en buurtsportcoaches met als doel de inwoners tussen 40-65 jaar in beweging te krijgen. De gemeenten worden hierbij ondersteund door hogescholen waar ruime kennis aanwezig is over sociale innovatie.
 
Hoewel dit slechts een kleine greep is uit de verschillende projecten die van start gaan, geeft het goed weer hoe divers de doelstellingen de projecten zijn. De beschrijving van alle 16 projecten zijn eind januari op de ZonMw-website te vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids