Normal_studenten_studiegroep_samenwerken

Steeds meer studenten lijken China te vinden. Volgens Chinese cijfers uit 2018 bevonden zich ongeveer 2.000 Nederlanders in China voor een studie, stage of uitwisseling. Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd partnerships tussen Nederlandse en Chinese onderwijsinstellingen. Dit meldt Nuffic.

Niet alleen pakken Nederlandse studenten vaker de koffer voor een jaar China, ook bij tieners staat China steeds duidelijker op de kaart. Inmiddels bieden 57 Nederlandse middelbare scholen Chinees aan in hun lespakket en kiezen bijna tweehonderd leerlingen Chinees als examenvak.
 
Het Nederlands kabinet staat 'constructief-kritisch' ten opzichte van China en zoekt naar een samenwerking op basis van 'gedeelde belangen', aldus het rapport Nederland-China, een nieuwe balans. “Er wordt vanuit de Nederlandse overheid gezocht naar een betere balans op het gebied van onderwijs , wetenschap en cultuur. Niet alleen maar kansen maar mogelijk struikelblokken.”
 

Zelfstandig

Omgekeerd ziet China Nederlandse studenten graag komen. Volgens Bert Husson van het Netherlands Education Support Office (Neso) in China, weten de Chinezen dat Nederlanders ‘goed gedijen op Chinese universiteiten’. “Nederlanders hebben een goede onderwijsachtergrond, spreken goed Engels, zijn zelfstandig en staan open voor de Chinese cultuur”, verwoordt Husson de visie van Chinezen op Nederlandse studenten. 
 

Zesjescultuur bestaat niet

Nederlandse studenten kiezen volgens Husson vooral voor China vanwege de groei die de volksrepubliek de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Wel moeten studenten voorbereid zijn op de Chinese werk- en studiementaliteit, die nogal verschilt met de Nederlandse. “De zesjescultuur bestaat niet in China”, legt Husson uit. “Nederlanders zullen merken dat mensen in China keihard werken om in hun leven zoveel mogelijk succes te hebben. Het denkbeeld dat de sky de limit is, leeft hier sterk.”
 
Neso China verwacht dat het aantal Nederlandse studenten in China de komende jaren zal blijven stijgen, mede vanwege de ‘enorme toename van middelbare scholen die samenwerkingen aangaan’. “Dit doet zeer veel deugd, want onze jongeren zijn de ambassadeurs van de toekomst: een toekomst waarin China zonder twijfel een heel belangrijke rol zal spelen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids