De Zijlwijkschool in Leiden wint prijs voor Europese samenwerking

De prijs voor het beste internationale eTwinning-project in het basisonderwijs is gewonnen door de Zijlwijkschool (Leiden). In het winnende project, genaamd Sharing our past, shaping our future, heeft leerkracht Irma van der Ploeg samengewerkt met scholen in 5 andere Europese landen. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1000 euro. Dit meldt Nuffic.  

In het project Sharing our past; Shaping our future werken zes scholen mee uit verschillende Europese landen. Op die manier leren de Nederlandse kinderen leeftijdsgenoten kennen uit het Verenigd Koninkrijk, Polen, Spanje, Finland en Kroatië én zijn ze er zelfs op bezoek geweest. Het doel van het project is Europese studies op de basisschool een plekje te geven. De samenwerkende scholen vinden het belangrijk om leerlingen iets mee te geven over de Europese geschiedenis. De afgelopen twee jaar zijn daarom leerkrachten samen met leerlingen aan de slag gegaan om een lesprogramma over Europa op te zetten.  
 

Samenwerken via eTwinning 

Tijdens dit project maakten de leerlingen een boel nieuwe vriendjes, maar kregen ze ook waardevolle inzichten in andere culturen én leerden ze ook over communiceren in een vreemde taal, met leeftijdsgenootjes die een andere achtergrond hebben. Via eTwinning hebben de leerlingen onder andere een gezamenlijk boek ontwikkeld, waarin ze vertellen over de gewoonten van hun eigen land. Deze samenwerking liep geheel via de Twinspace, de veilige leeromgeving van eTwinning.  Ook leerden ze over het onderwijs in de andere landen. Op die manier krijgen de leerlingen inzichten in de gelijkenissen en verschillen met de leerlingen uit de andere landen.  
 
De jury was dan ook erg onder de indruk van het project. Tibby van Dijk, projectmedewerker bij Nuffic: “Je ziet dat in dit project leerlingen zelf heel actief betrokken zijn bij wat ze leren. Dat is heel knap, bij deze jonge doelgroep. De leerlingen zullen de ervaringen die ze hebben opgedaan dan ook de rest van hun leven meenemen.” Door eTwinning in te zetten bij dit Erasmus+ project hebben de leerkrachten een extra dimensie gegeven aan internationalisering. De leerlingen hebben buiten de fysieke uitwisseling op een veilige manier kunnen communiceren en samenwerken.  
 
De prijs werd maandag 28 september uitgereikt. In dezelfde week volgen ook de prijzen voor het voortgezet onderwijs en het mbo.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids