Normal_verpleging__verpleegkundige__mbo__zorg__hbo__zorgtalent

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg zat woensdagavond bij Eva Jinek aan tafel en zei dat zijn BIG-2 wetsvoorstel teruggedraaid kan worden, als dat moet. Bovendien kan het onderscheid dat hij tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen wil maken ook zonder aanpassing van de wet klaargespeeld worden. Dit meldt NOS. 

Door bijvoorbeeld alleen een wijziging in de cao op te nemen, kan Wet BIG-2 vermeden worden. Of door een andere wet te introduceren die beter aansluit bij de wensen en behoeften van verpleegkundigen. Bruins wil de wet aanpassen om een beter onderscheid te maken tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen, zodat zij beter worden ingezet op taken waarvoor ze zijn opgeleid en waarin ze deskundig zijn.
 

Bang voor extra scholing

De verpleegkundigen die tegen het wetsvoorstel zijn, vrezen juist dat de werkvloer hierdoor te veel verdeeld wordt en dat de gelijkheid tussen verschillend opgeleide verpleegkundigen verdwijnt. Bovendien zijn sommige – vaak zeer ervaren verpleegkundigen – bang voor extra scholing. Bruins zegt de wet niet zo te zien. “Ik ben op zoek naar een gezamenlijke oplossing die door alle partijen wordt gedragen.”
 
Op verzoek van de minister neemt Alexander Rinnooy Kan de rol van verkenner op zich rondom de discussie. Het is nu eerst aan hem om uit te zoeken wat de vervolgstappen zijn. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids