Normal_kinderen_sport_sportdag

Afgelopen vrijdag heeft minister Bruins (Sport) een sportakkoord gesloten met de sport, gemeenten en maatschappelijke organisaties en bedrijven. Het is de eerste keer dat zoveel partijen zijn samengebracht om sportief Nederland te laten verenigen. Een van de deelakkoorden benadrukt het belang van beweegprogramma’s voor kinderen onder de 6 jaar. Dit meldt Rijksoverheid.

Iedereen dient nu en in de toekomst zonder belemmeringen in een veilige en gezonde omgeving plezier in sport te kunnen hebben, daar gaan de partijen de komende jaren mee aan de slag. Om dat mogelijk te maken investeert de overheid jaarlijks ruim 400 miljoen euro. Ook alle bij het sportakkoord betrokken partijen betalen mee om de ambities te realiseren.
 
Het nationaal sportakkoord bestaat uit vijf deelakkoorden, die gesloten zijn door veel verschillende partijen. Een daarvan speelt in op de bewegingsvaardigheden van jonge kinderen. Spelen en bewegen is minder vanzelfsprekend geworden in het dagelijks leven van kinderen. De motorische vaardigheden van kinderen worden daarom verbeterd. Beweegprogramma’s voor kinderen onder de zes jaar dragen daar aan bij.
 
Daarnaast komen er meer buurtsportcoaches die sporters bij kunnen staan. Ook komt er een subsidieregeling voor sportverenigingen en gaat de onbelaste vrijwilligersvergoeding omhoog van 1500 naar 1700 euro.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids