Normal_gesprek__cursus__bijeenkomst__praten

De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam laat een debat van het kunstkritiekplatform Keeping It Real Art Critics (Kirac) niet doorgaan. Tientallen studenten deden hun beklag over racistische en seksistische uitspraken. De kunstinstelling heeft daarop besloten om de verantwoordelijkheid voor een 'veilige leeromgeving' prioriteit te geven. Dat meldt de Volkskrant.

De bedoeling was dat studenten samen met kunstverzamelaar Bert Kreuk en initiatiefnemers Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha een Kirac-item over kunsthandel zouden bekijken. Vervolgens zou het debat plaatsvinden. De initiatiefnemers bespreken kunst en cultuur in video’s op YouTube, organiseren daarnaast debatten en publiceren tevens opiniestukken.

Studenten bekritiseerden onder meer een betoog van Sinha in The Post Online. Daarin sprak zij zich uit tegen de 'links-geëngageerde onverschilligheid' van het Stedelijk Museum Amsterdam. Een tentoonstelling van Zanele Muholi noemt ze “het toppunt, waarbij de bezoeker geacht werd geïnteresseerd te zijn in de luie spinsels van een verwende snol, alleen omdat ze uit Zuid Afrika komt, lesbisch en zwart is.”

Onder meer naar aanleiding van bovengenoemde uitspraak ontstond er onder studenten van De Rietveld Academie veel ophef. Er werd geopperd om het Kirac-debat te boycotten. Veel studenten vroegen de academie daarom om het evenement te schrappen, wat uiteindelijk dus ook gebeurd is. Een woordvoerder van de Rietveld Academie zegt dat het racisme en seksisme in de uitspraken niet te ontkennen zijn en beoordeelt ze als kwetsend voor de mensen binnen het opleidingsinstituut. Volgens de woordvoerder getuigen de uitspraken niet van gelijke behandeling.

Docent Maarten de Reus erkent de provocerende stijl van Kirac. Toch vindt hij dat er juist ruimte moet zijn om te debatteren, vooral mensen tegenwoordig op social media meteen voor of tegen iets zijn. “Als academie moeten we ons beraden op hoe we omgaan met dit soort klachten over controverse”, stelt De Reus.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids