Winnaars Slimste mens spreken zich gezamenlijk uit tegen racisme op X

De winnaars van de eerdere seizoenen van het programma De slimste mens spreken zich in een gezamenlijk statement uit tegen het racisme dat omroepbaas en rapper Akwasi de afgelopen dagen op X over zich heen gekregen heeft. Akwasi zit al een aantal dagen in het programma. Vanwege de racistische commentaren op X heeft KRO-NCRV besloten van het platform af te gaan.

"We vinden het pijnlijk om te lezen dat deelname aan De slimste mens aanleiding is voor het delen van zoveel hatelijke reacties en, nu in het bijzonder, racistische verwensingen. Dat vinden we heel erg", schrijven de winnaars, die hun verklaring dinsdagavond tijdens de uitzending op sociale media deelden.

Racistische berichten 

"De afgelopen dagen hebben we met afschuw kennisgenomen van de racistische berichten op X na de uitzendingen van de De slimste mens-afleveringen met Akwasi", stellen zij in hun verklaring. "De slimste mens is de leukste kennisquiz van Nederland, met deelnemers van allerlei verschillende achtergronden uit allerlei verschillende hoeken van de media, kunst en cultuur, politiek en journalistiek. En zo divers als de deelnemers zijn, zijn ook de kijkers. Als oud-winnaars van De slimste mens werden we na onze deelname gefeliciteerd door mensen uit alle hoeken van de samenleving" valt er te lezen.

Verbondenheid

De kracht van De slimste mens zit volgens de winnaar in de verbondenheid die miljoenen kijkers voelen als zij samen kijken: "Al die Nederlandse huiskamers waarin mensen dat ene wel wisten wat jij niet wist, en andersom." Maar op X zijn de reacties anders, schrijven zij: "We vinden het pijnlijk om te lezen dat deelname aan De slimste mens aanleiding is voor het delen van zoveel hatelijke reacties en, nu in het bijzonder, racistische verwensingen. Dat vinden we heel erg. Juist omdat het zo ingaat tegen de geest van het programma. De slimste mens gaat om wat ons verbindt: kennis, cultuur en het plezier van met miljoenen Nederlanders samen elke avond hetzelfde spelletje spelen. Dezelfde galerijen bekijken. Iets leren van Maarten en Phillip."

De brief is ondertekend door Tom Kleijn, Jaike Belfor, Martin Rombouts, Jasper van Kuijk, Jacob Derwig, Lisa Loeb, Rob Kemps, Astrid Kersseboom, Marieke van de Zilver, Rob Hadders, Peter Hein van Mulligen, Roelof de Vries, Sander Schimmelpenninck, Angela de Jong, Klaas Dijkhoff, George van Houts, Eric Smit, Diederik Smit, Tom Roes, Art Rooijakkers, Owen Schumacher, Pieter Derks en Arjen Lubach.

Door: ANP