Studentendebat, foto: Richard Mulder fotografie (CC BY-NC-SA 2.0) by VSNU-bureau

Gisteren vond in het auditorium van de TU Delft het verkiezingsdebat 'De Student Kiest' over het hoger onderwijs plaats. Lijsttrekkers Alexander Pechtold (D66), Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers discussieerden over diverse onderwerpen, zoals de betaalbaarheid en toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Unaniem waren de lijsttrekkers in hun oproep aan de aanwezige studenten om toch vooral hun stem uit te brengen op 15 maart. Dit melden Vereniging Hogescholen en VSNU.

Honderden studenten zaten in de zaal voor het debat dat plaatsvond op initiatief van de landelijke studentenbonden, - verenigingen, de VSNU en de Vereniging Hogescholen. Onderwerpen die op de agenda stonden waren onder meer het leenstelsel, de studentenhuisvesting, de kwaliteit van het onderwijs en gelijke kansen voor elke student. Op dit laatste punt vinden de partijen elkaar in de mening dat het collegegeld niet verder omhoog mag.

Over andere punten zijn de lijsttrekkers het absoluut niet met elkaar eens. Zo pleitte Segers (CU), als fel tegenstander van het huidige leenstelsel, voor het omzetten van de basisbeurs in een gift. Asscher (PvdA) wil het leenstelsel juist behouden en voert daarbij het geld dat vrijkomt voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit aan als argument. Pechtold (D66) en Klaver (GroenLinks) stonden tegen over elkaar in het debat over de ov-studentenkaart. Pechtold wil de studentenkaart zeven dagen geldig maken maar Klaver meent dat het halveren van het collegegeld een betere investering is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids