Normal_hogeschool_utrecht_gebouw

Studenten Medische Hulpverlening van de Hogeschool Utrecht (HU) hebben een miljoen euro schadevergoeding geëist van de hbo-instelling. De studenten zeggen door een fout van de hogeschool tot anderhalf jaar studievertraging te hebben opgelopen, wat hen veel geld heeft gekost. Vandaag is de laatste zitting in de zaak die gedupeerde studenten tegen de HU hebben aangespannen. Dit meldt de NOS.

De studenten liepen de studievertraging op doordat zij nergens terecht konden voor een stage. De benaderde bedrijven wilden alleen stagiairs aannemen met een BIG-registratie. Iedereen die in de gezondheidszorg werkt, moet in dit register staan ingeschreven. Deze voorwaarde geldt echter niet voor studenten Medische Hulpverlening die stage willen lopen, maar de bedrijven waren daarvan niet op de hoogte. Alsnog inschrijven in het BIG-register bleek bovendien lastig. Omdat de opleiding Medische Hulpverlening nog relatief nieuw is, duurt de registratie langer.

De benadeelde studenten vinden dat de hogeschool eerder had moeten ingrijpen. De stage is een verplicht onderdeel van de opleiding. De studenten konden zonder de stage dus niet binnen de normale opleidingsduur afstuderen. “De studenten hebben tot anderhalf jaar studievertraging opgelopen”, zegt Mark van den Hove, woordvoerder van het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). “Dat heeft studenten veel geld gekost: per vertraagd jaar 20.000 euro”. De HU heeft de studenten een financiële regeling aangeboden maar die heeft het LSR niet geaccepteerd.

Volgens de HU is de economische crisis de voornaamste reden dat de studenten geen stage konden vinden. Door de crisis liep het aantal banen, en dus ook het aantal stageplekken, in de branche terug. De LSR is het hiermee niet eens: stagebedrijven willen de garantie dat zij mensen opleiden die daarna ook echt aan de slag kunnen en in de zorg is daarvoor een BIG-registratie een vereiste. 

De zaak die door vijf studenten namens alle andere gedupeerde studenten is aangespannen dient als voorbeeldzaak. Als de rechter hen in het gelijk stelt zouden ook de andere studenten aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. De rechter doet over een paar weken uitspraak.

© Nationale Onderwijsgids