Normal_copyright_stockfreeimages_sleutels_kamer_studentenkamer_nieuwe_woning_

Steeds meer studenten kiezen voor een duur appartement met de supermarkt en het café in het gebouw. Studenten willen liever een eigen keuken en wc dan een ouderwetse studentenkamer waarbij je alles moet delen met huisgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE, zo meldt de Volkskrant.

Uit het onderzoek onder studenten aan hbo en universiteit blijkt dat een groot deel thuis blijft wonen. Ook de goedkope studentenkamers met gemeenschappelijke keukens en badkamers blijven populair. Toch blijken steeds meer studenten een plek te zoeken waar ze minder afleiding hebben. Dit zou komen doordat studeren duurder en minder vrijblijvend is geworden. Vooral buitenlandse studenten zouden behoefte hebben aan luxe. “Die komen hier vaak om een master van één of twee jaar te volgen. Ze zien zo'n opleiding als een investering en willen zich er volledig op kunnen concentreren”, zegt onderzoeker Joep van Vlier van CBRE.

Niet alleen buitenlandse, maar ook ouderejaars studenten zoeken meer privacy. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) beaamt dit. Toch is er volgens de studentenbond ook een groeiende vraag naar zo goedkoop mogelijke woningen, vooral nu het leenstelsel volgend studiejaar wordt ingevoerd. Zo zouden de wachtlijsten in Utrecht het langst zijn voor een complex met goedkope kamers van 12 vierkante meters.

In de meeste studentensteden zijn er de afgelopen jaren veel oude kantoren omgebouwd tot studiootjes. Vaak komt er in het gebouw of naast het gebouw ook nog een plek om te fitnessen, een supermarkt en een café. Voor de meeste appartementen betalen de studenten 403 euro per maand aan kale huur, dit is de huurtoeslaggrens voor jongeren tot 23 jaar. In de populaire steden doen de duurdere kamers het ook goed. Bijvoorbeeld in Amsterdam is The Student Hotel gebouwd. Hier krijgen de studenten tien maanden een volledig gemeubileerde kamer inclusief fiets, wifi en fitness. De kosten hiervoor zijn 800 euro per maand. 

© Nationale Onderwijsgids