Thomas Noordeloos verkozen tot Duurzame Docent 2024

De docent van de Tilburgse onderwijsinstelling Yuverta is verkozen tot duurzame mbo-docent 2024. De jury was erg onder de indruk van Noordeloos en ziet hem als een voorbeeld voor de rest, aldus MBO Today.

Leren voor Morgen is een coöperatie die zich ervoor inzet om duurzaamheid in het dna van het onderwijs te krijgen. De coöperatie gebruikt de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) om dit plan te kunnen realiseren. Deze doelen kijken niet alleen naar het klimaat, maar ook naar zaken als gelijkheid en inclusiviteit.

De verkiezingen 

Een van de werkzaamheden van de coöperatie is het organiseren van de jaarlijkse 'Duurzame Docent’ verkiezing. Tijdens deze verkiezingen worden docenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs uitgelicht en in het zonnetje gezet. De geselecteerde docenten hebben allemaal een bijdrage geleverd aan de verankering van duurzaamheid in het onderwijs. Op 14 maart werden de prijzen voor de verkiezingen uitgereikt, waarin Noordeloos eerste werd. De tweede plaats was voor Reggy Dresia (Albeda). Judith van Noort (Yuverta) kwam op de derde plek terecht.

Oordeel van de jury

Volgens de jury is Noordeloos een ambitieuze en gemotiveerde docent. Jurylid Marjan Nijenbanning: “Je hebt de opleiding Coördinator Duurzaamheid al tien jaar geleden opgezet en inmiddels is deze vastgesteld, wat betekent dat de studie definitief langer aangeboden mag blijven. Dat is een enorme winst.” Volgens jurylid Yasin Yaylali heeft Noordeloos veel daadkracht: “Je maakt aansprekende programma’s voor je studenten. Je beschikt over vaardigheden die als het ware een docent overstijgen. Je bent een verbinder, een organisator, je kunt inspireren, analyseren, creëren.” De jury ziet Noordeloos als een echte ambassadeur, uiteindelijk heeft dat ook de doorslag gegeven ten opzichte van de andere kandidaten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema