Onderwijsvakbonden dreigen met actie als er geen beter salaris komt

Het kabinet moet leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders een beter salaris bieden, eisen onderwijsvakbonden donderdag. De vakbonden stellen hiervoor een ultimatum dat afloopt op 16 juni. Als het kabinet niet akkoord gaat met de looneis, dan zullen na de zomervakantie collectieve acties en stakingen volgen, dreigen vakbond CNV Onderwijs, de AOb, FNV Overheid en FvOv.

De onderwijsvakbonden willen 12 procent extra loonruimte in 2023. Volgens CNV Onderwijs heeft het onderwijspersoneel door inflatie flink ingeleverd aan koopkracht. "Investeren in een goede loonontwikkeling is de basis van onderwijskwaliteit", benadrukt de vakbond. Om de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker te maken is een structurele overheidsbijdrage noodzakelijk, stelt CNV.

Onderwijs staat al jaren onder grote druk 

"De onderwijssector kan zich in deze tijden van personeelstekorten geen langslepende CAO-trajecten en de daarbij horende onrust permitteren", zegt CNV Onderwijs. Volgens voorzitter Daniëlle Woestenberg staat het onderwijs al jaren onder grote druk en gaat de kwaliteit van het onderwijs steeds meer achteruit.

Door: ANP