OM eist 30 maanden gevangenisstraf voor docent die seks had met leerling

Een 31-jarige docent van de christelijke scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal moet 30 maanden de gevangenis in vanwege het misbruiken van een 15-jarige leerlinge. Dat eist het Openbaar Ministerie (OM). Dat meldt RTV Drenthe. 

De ex-docent uit Borger-Odoorn ontkent dat hij een relatie met het meisje had. Ook ontkent hij dat hij haar ooit het aangeraakt, ondanks een lawine aan berichten op zijn telefoon. Het OM stelt dat hij als mentor van het meisje een liefdesrelatie is aangegaan, waarbij het uiteindelijk uitliep tot seks. 

Afpersing 

Begin april 2022 meldde de docent zich bij de directie van het Ubbo Emmius. Hij gaf aan dat hij werd afgeperst door twee neven van het meisje. Zij zouden (volgens hem) valse gesprekken tussen hem en het meisje in handen hebben. De directie belde meteen de politie voor een onderzoek.

Het meisje, dat kampt met angststoornissen en depressies, ontkende de relatie. Ze hoopte daarmee dat de leraar dan op een later moment de relatie met haar wilde voortzetten. De docent zou namelijk gezegd hebben dat hij zijn vrouw zou verlaten voor haar. Toen het meisje van een vriendin te horen kreeg dat ze de docent zag knuffelen met zijn vrouw, trok ze de conclusie dat een toekomst samen niet mogelijk was. Daarop gaf ze toe dat ze wel een relatie met de docent had gehad. 

Gesprekken in telefoon docent 

Het OM gaat niet alleen maar uit van de verklaring van het meisje. In de telefoon van de docent stond een groot aantal gesprekken tussen de twee. De docent schrijft onder andere: ‘Wie verwen ik? Wie kus ik? Wie knuffel ik? Van wie hou ik? Jou!’. De docent geeft aan dit bericht zich niet meer te herinneren.

Op een ander moment mokt de docent tegen het meisje in een berichtje. Hij ontvangt geen ‘goedemorgen’, dus dan krijgt zij geen ‘slaap lekker’. En weer een ander moment laat hij boos weten: ‘Ga dan, als ik niet goed genoeg ben.’

Diepe sporen 

Het meisje geeft aan dat de affaire diepe sporen heeft achter gelaten in haar leven. Ze moest nadat de affaire openbaar was gemaakt nog iedere dag naar school en ze voelde dat ze door iedereen aangekeken werd. 

De officier van justitie eist naast de gevangenisstraf ook een beroepsverbod. De uitspraak staat gepland op 11 mei. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk