Taakstraf voor gymleraar (27) na seksueel contact met zestienjarige leerlinge

De docent van een middelbare school in Alkmaar krijgt een taakstraf voor het online verleiden van een 16-jarig meisje. Zij was een leerlinge van de gymleraar. De rechter oordeelde dat de docent de seksuele gesprekken met foto’s een video’s zelf had moeten stoppen. De docent moet ook de gesprekken van zijn telefoon verwijderen. Dat meldt NH Nieuws. 

De uitspraak was gisteren, in de rechtbank van Alkmaar. In Alkmaar speelde voor de zomervakantie van 2022 twee maanden lang iets tussen een gymleraar en een leerlinge. De gymleraar was voorheen ook de mentor van het meisje.

Het begon via Instagram 

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat het allemaal begon via Instagram. De 27-jarige leraar plaatste een vraagsticker. Hij deed een oproep naar goede films, en het meisje reageerde via een privéberichtje op haar leraar. Uiteindelijk liep het gesprek uit op hints naar ‘Netflix en Chill’. Dat is een zogenoemde suggestie om samen een film te kijken en daarna seks te hebben. Ook stuurden de twee naaktfoto’s van elkaar naar elkaar.

Masturberen

Op de beelden van de docent was te zien dat hij masturbeerde, of net klaar was met masturberen. Van de berichten zijn screenshots gemaakt en een vriend van het meisje heeft de beelden ook gezien. 

De leraar vroeg het meisje om meer gedetailleerde foto’s. Volgens de rechtbank blijkt daaruit dat de gymleraar het meisje opzettelijk heeft aangezet tot seksueel contact. 

Het tweetal heeft in een eerste gesprek met de school altijd ontkend op een seksuele manier contact met elkaar te hebben. Later heeft het meisje wel gedetailleerd uitleg gegeven over de chats en ze vertelde ook altijd hetzelfde verhaal. De rechtbank ziet daarom geen reden om het meisje niet te geloven. De leraar daarentegen heeft ‘berekenend en in zijn voordeel’ een verklaring afgelegd. 

Leeftijdsverschil van tien jaar 

Ook zou de leraar op belangrijke vragen geen antwoord hebben gegeven. Zijn geheugen zou hem in de steek gelaten hebben. “De leraar heeft misbruik gemaakt van het aanzienlijke leeftijdsverschil van tien jaar en van overwicht. Hij had verstandiger moeten zijn en de gesprekken met de seksuele lading moeten stoppen.” Daarnaast heeft hij van het meisje geëist dat ze alle gesprekken van haar telefoon zou verwijderen. De leerlinge zelf geeft aan psychische schade te hebben opgelopen.

Schadevergoeding 

Daarom heeft de rechtbank besloten dat de 27-jarige man tot zes weken voorwaardelijke celstraf heeft gekregen. Dat houdt in dat hij alsnog de gevangenis in moet als hij binnen twee jaar opnieuw een strafbaar feit pleegt. De man krijgt verder een taakstraf van 160 uur en hij moet het slachtoffer 1000 euro schadevergoeding betalen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk