Maak geschiedenis een verplicht vak op het vmbo

Leraren doen een beroep op de politiek om het vak geschiedenis weer verplicht te maken op het vmbo. In de onderbouw wordt het vak vaak niet eens meer gegeven. Dat meldt De Telegraaf. 

“Historisch besef is een basisvaardigheid om te slagen in het leven”, zegt geschiedenisleraar Hendrik Atze van Doezum. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat vmbo’ers veel minder vertrouwen hebben in de politiek en ook veel minder waarde hechten aan het leven in een democratie dan havisten en vwo’ers.

Examen in geschiedenis 

Docenten moeten lastige keuzes maken als ze toch geschiedenis willen geven aan vmbo’ers. Als ze de moderne geschiedenis willen behandelen vallen bijvoorbeeld de middeleeuwen weg. Een grote groep van de vwo’ers heeft zes jaar lang geschiedenis. Maar voor geen enkele vmbo’er is het verplicht om vier jaar lang geschiedenis te volgen. Op basis- en kaderniveau doet vrijwel niemand examen in het vak geschiedenis.

Minder vertegenwoordigd 

De onderzoekers van de UvA vrezen een negatieve spiraal voor mensen met een vmbo-opleidingen. Vmbo’ers voelen zich minder vertegenwoordigd door de politiek. “Dat zijn ze ook”, aldus politicoloog Tom van der Meer.

Koude Oorlog 

“Er wordt vaak gedacht dat vmbo’ers geen interesse hebben in geschiedenis, maar dat is niet waar”, aldus Van Doezum. “Vanwege de oorlog in Oekraïne willen leerlingen nu veel meer weten over de Koude Oorlog. Dat laat zien dat het vak geschiedenis ook heel erg over het nu moet gaan.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk