Actie docenten voortgezet onderwijs: praat met het bestuur op 8 juni

Zoveel mogelijk docenten en ondersteuners gaan op woensdag 8 juni op scholen het gesprek aan met de schoolleiding en bestuurders. Op de werkvloer zelf kunnen ze vertellen wat er écht speelt en wat er voor hen belangrijk is wat betreft de cao. Dat meldt de AOb. 

Voor een verlaging van de werkdruk in het voortgezet onderwijs is er 300 miljoen euro structureel beschikbaar. Dat komt uit het Onderwijsakkoord met het kabinet. De AOb wil dat geld gebruiken om elke docent en ondersteuner 60 keuze-uren per jaar te geven. Die uren kunnen worden besteed aan werkverlichting en persoonlijke ontwikkeling. Een maximum van 24 lesuren per week zou ook moeten worden ingesteld. De afspraken die hierover gaan moeten in de cao terechtkomen.

Het gesprek aangaan 

De werkgevers willen echter die 300 miljoen euro voor een groot gedeelte aan de teams overlaten. Als er niet wordt opgelet verdwijnt het geld straks en ziet het personeel niets terug van een lagere werkdruk. De werkgevers hebben wel aangegeven om te willen praten met de scholen. Dat kan nu tijdens de actiedag.

Actiedag 

Op woensdag 8 juni wordt om 14.00 uur de aftrap gegeven tijdens een YouTube-livestream van de AOb. Daarna gaan de teams onderling het gesprek aan. Tijdens het gesprek is het mogelijk om deze vragenlijst online in te vullen. Een preview vind je hier

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk