In Amsterdam is een groot tekort aan leraren, in deze podcast hoor je waarom

Amsterdamse scholen doen van alles om het lerarentekort op te vangen. Met ouders voor de klas, een vierdaagse schoolweek of maandelijks een nieuwe invaller, maar een echte oplossing lijkt er maar niet te komen. In de nieuwe aflevering van ‘Amsterdam Wereldstad’, een podcast van Het Parool, praat de presentator met Arnold Jonk. Hij is een basisschoolbestuurder en voormalig hoofdinspecteur bij de onderwijsinspectie. Ook onderwijsverslaggever van Het Parool Raounak Khaddari komt aan het woord. Dat meldt Het Parool.

Khaddari vindt het een erg belangrijk onderwerp. Op dit moment kampt Amsterdam met een tekort aan 563 fte leerkrachten in het basisonderwijs. Zo’n 14.000 Amsterdamse kinderen worden hierdoor geraakt. “Met name in Tuindorp-Oostzaan, Osdorp en Kadoelen hebben scholen het moeilijk. In deze buurten werken scholen met slechts 14 procent van de scholen met hun volledige bezetting.”

Lange termijn 

Op een creatieve manier wordt er aardig wat opgelost, maar Khaddari en Jonk gaan in het gesprek ook in op de gevolgen voor de langere termijn. Het lerarentekort gaat iedereen in Amsterdam aan zeggen ze. “We zijn het de jeugd verplicht om ze een veilige basis te geven. Op zijn minst vijf dagen per week”, aldus Khaddari. 

Meer van het gesprek is te horen in de podcast ‘Amsterdam Wereldstad’ van Het Parool. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk