Voorrangsbeleid coronatesten voor zorg en onderwijs loopt nog lang niet soepel

De voorrang die zorg en onderwijsmedewerkers zouden krijgen bij de coronatesten loopt nog niet op rolletjes. Sommige mensen maken misbruik van de regeling: ze laten zich met voorrang testen terwijl ze hier niet voor in aanmerking komen. Het gevolg is dat zorgmedewerkers en docenten nog steeds lang moeten wachten op test en uitslag. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het ministerie van Volksgezondheid erkent dat er een aantal knelpunten is bij het testen. In een niet gepubliceerde brief van het ministerie, in handen van het AD, staat dat er sprake is van “onbedoeld gebruik van de prioriteitsplekken”. Dat ziet ook GGD-directeur Sjaak de Gouw: “Het systeem is gewoon niet waterdicht. Er zijn mensen die zeggen: ik werk bij die en die zorginstelling en ik zit op die en die school, maar die hebben geen werkgeversverklaring bij zich op het moment dat zij in de teststraat zijn. Dat gebeurt gewoon.” 
 
En hoewel de problemen voor het zorgpersoneel het grootst zijn, merken ook onderwijsmedewerkers dat het coronatestbeleid nog niet op rolletjes loopt. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zegt meer dan de helft van de 600 bevraagde schooldirecteuren ontevreden te zijn over de gang van zaken. Leraren en schoolleiders krijgen lastig iemand aan de telefoon om een afspraak te maken en moeten ook lang wachten voordat ze getest kunnen worden.
 
Zo zijn leerkrachten op basisschool EBC Noord in Schijndel nog steeds een week uit de roulatie, doordat ze eerst een paar dagen moeten wachten op het doen van de test en vervolgens nog een paar dagen op de uitslag. Directeur Ferdinand ter Haar: “De verwachtingen zijn gewekt dat we binnen 48 uur door de test heen zouden zijn, maar dat heb ik nog niet meegemaakt. Ik weet ook niet hoe dit opgelost kan worden. Het is super lastig.”
 
Jan van de Ven van het Lerarencollectief en Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, doen daarom een dringende oproep aan minister Hugo de Jonge om de coronasneltest ook meteen op scholen te gaan gebruiken zodat de continuïteit van het onderwijs gewaarborgd blijft.
 
Door: Nationale Onderwijsgids