Eerste zelftests bij apotheker beschikbaar, zelftests voor onderwijs onderweg

De eerste zelftesten zijn sinds woensdag beschikbaar bij enkele apotheken. Ze kosten rond de 9 euro en de verwachting is dat ze "op afzienbare termijn" bij alle apotheken te koop zijn, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

In de loop van april komen deze zelftesten ook bij supermarkten en drogisten te liggen. De uitslag van een zelftest is na een kwartier bekend.

Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week twee tests versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex.

Het is wel nodig dat mensen die positief zijn na een test thuis alsnog een test doen bij de GGD, benadrukt coronaminister Hugo de Jonge. Hij kocht woensdag een eerste zelftest bij een apotheek in Den Haag.

Laagdrempelige zelftest

De hoop is dat door de laagdrempelige zelftesten meer besmettingen worden ontdekt. "De potentiële vangst van het aantal positieve gevallen wordt zoveel groter dat het opweegt tegen die enkele keer dat een test slecht wordt afgenomen of dat een positieve testuitslag niet wordt gemeld bij de GGD", zegt De Jonge.

Er komen ook zelftesten beschikbaar voor het onderwijs en het bedrijfsleven. De overheid betaalt de testen voor het onderwijs. Het kabinet draagt 250 miljoen euro bij aan de zelftesten voor bedrijven.

Door: ANP