Normal_geld__euro

Het pensioenfonds van de docenten, ABP, investeert nog steeds grootschalig in vervuilende bedrijven, zoals energiebedrijf ENGIE. Milieuorganisaties WISE, Vereniging Stop Tihange Nederland en ABP Fossielvrij roepen daarom de leerlingen en docenten op om samen te werken voor een betere toekomst en om het pensioenfonds van de leraren te vragen niet meer daarin te investeren. Dit meldt WISE.

Scholieren zijn vandaag opnieuw de straat opgegaan om actie te voeren voor het klimaat en hun toekomst. Een dag later zullen hun docenten staken voor beter onderwijs. De pensioengelden van de docenten brengen echter het klimaat en dus de toekomst van hun leerlingen ernstig in gevaar, menen milieuorganisaties. Terwijl duizenden jongeren de straat op gaan voor een beter klimaatbeleid en dus een veilige toekomst betaalt het pensioen van hun leraren mee aan het vernietigen van deze toekomst. Dat valt de docenten niet te verwijten, want door de manier waarop het pensioensysteem werkt, kunnen docenten niet zelf een pensioenfonds kiezen. Het pensioengeld draagt daarmee ongevraagd bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling.
 
Uit het onderzoeksrapport ‘Still Dirty, Still Dangerous’ van Fossielvrij NL blijkt dat ABP in 2017 nog 10,9 miljard in fossiele energie investeerde, waarvan honderden miljoenen naar energiebedrijf ENGIE gingen. Via de website www.wisenederland.nl/abp kunnen scholieren en docenten een e-mail sturen aan het bestuur van het ABP en hen verzoeken te stoppen met investeren in vervuilende energie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids