'Afbraak zwembaden om aan prioriteit huizenbouw te voldoen'

Shiva de Winter: "Steeds meer Nederlandse gemeenten sluiten hun zwembaden. Het belang van zwemveiligheid en recreëren staat hier niet meer boven het belang van onder andere het bouwen van huizen. Het is maar de vraag of gemeenten nog te overtuigen zijn om te investeren in beweging en gezondheid." Dat meldt de NSWZ.

De Winter: "In het Zuid-Hollandse Wateringen gaan gebruikers letterlijk de straat op om sluiting van zwembad De Waterman te voorkomen. Ook zwembad De Zeehoek in Wervershoof in Noord-Holland gaat dicht. Dat gebeurt vanwege financiële en personeel-technische redenen twee jaar eerder dan gepland. In 2021 werd uitgesproken dat de snelle bouw van huizen op dit terrein van groot belang is.

Zwemles voor kinderen 

Vanuit Den Haag is er een roep voor het bouwen van woningen door onder andere minister Hugo de Jonge. Hoe valt er door te dringen bij gemeenten dat het van levensbelang is om zwemles voor kinderen toegankelijk te maken en beweging van ouderen te bevorderen? Voor sommige gebruikers is het de enige manier van bewegen en werkt het pijnbestrijdend.

Standpunt 

Het is aan Den Haag om een standpunt in te nemen over de toekomst van zwembaden. Het is al een tijdje code rood en met het omvallen van zwembaden is de waarschuwing in werking gezet."

Door: Nationale Onderwijsgids