'Komende maanden meer aandacht nodig voor zwemvaardigheid volwassenen'

Shiva de Winter: "De lente staat voor de deur en bij mooi weer verlangen wij allemaal naar zon, zee en strand. Maar zwemveiligheid wordt niet vaak besproken, terwijl dat heel belangrijk is."Dat meldt de NSWZ. 

De Winter: "Donderdag presenteerde het Mulier Instituut de resultaten van het Nationaal Sportonderzoek. 58 procent van de 1517 ondervraagden vindt zwemmen in de natuur gevaarlijker dan in een zwembad. Wat mist in het onderzoek, is in hoeverre mensen zichzelf zwemvaardig vinden.

Overschatten van hun zwemvaardigheid 

Vorig jaar zijn er in de zomer bijna wekelijks verdrinkingen geweest, en niet alleen onder kinderen. Ook tieners en volwassenen kwamen in de problemen. Dat komt doordat zij hun zwemvaardigheid overschatten.

De goede slag 

Er zijn grote verschillen in het ‘kunnen’ zwemmen. Veel volwassenen kunnen recreëren in het water, terwijl maar weinig mensen echt kunnen zwemmen met een goede slag. Die goede slag is onder andere nodig om jezelf te kunnen redden als je in de problemen komt. Daarnaast zijn er waaghalzen onder jongvolwassenen. Met of zonder alcohol op denken zij te kunnen zwemmen; zij zien geen gevaar.

Juist dit deel van zwemveiligheid blijft zwaar onderbelicht: het aanleren aan (volwassen) mensen om zichzelf de vraag te stellen: kan ik dit eigenlijk wel?

Vervolgonderzoek 

Het zou goed zijn als dat meegenomen wordt in vervolgonderzoek. Op dit vraagstuk moeten deze zomer de pijlen worden gericht."

Door: Nationale Onderwijsgids