Week 51: Griepepidemie, slavernijverleden en te weinig gymnastiekdocenten

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: UMC en voormalig hoogleraar in juridisch conflict over kankertest

Het Amsterdam Universitair Medisch Centrum is in een juridische strijd verwikkeld met oud-hoogleraar immunologie Tom Würdinger. De strijd gaat over de verkoop van Würdinger zijn bv aan het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Illumina.

Dinsdag: Slavernijverleden krijg een plek binnen het onderwijs

Het slavernijverleden krijgt een stevige plaats binnen het onderwijs, want dat is ook de plek waar jongeren in aanraking komen met geschiedenis. Dat meldt het kabinet na de excuses van Mark Rutte namens de regering.

Woensdag: Er dreigt een tekort aan gymnastiekdocenten in het basisonderwijs

Er zijn te weinig gymnastiekdocenten voor het basisonderwijs. Dat komt naar voren uit een onderzoek van sportbureau Mulier Instituut. Sportopleiding CIOS Heerenveen/Leeuwarden hoopt mee te kunnen helpen aan een oplossing.  

Donderdag: Verschillende luchtwegvirussen gaan rond, naast corona nu ook griepepidemie

Het aantal mensen met griep nam de laatste twee weken toe. In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Bij de huisarts komen ook steeds meer mensen met griepachtige klachten. Er gaan naast het griepvirus ook nog andere virussen rond in Nederland. Het RS-virus, het coronavirus, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus zijn hier ook te vinden.

Vrijdag: Duizenden mensen buiten door rookontwikkeling Avans Hogeschool

Donderdagmiddag is een van de gebouwen van Avans Hogeschool in Breda ontruimd. Er was sprake van rookontwikkeling aan de Hogeschoollaan. Alle aanwezigen werden gemaand naar buiten te gaan. In totaal stonden er donderdag zo’n duizend studenten en medewerkers te wachten tot ze weer naar binnen mochten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk