Er dreigt een tekort aan gymnastiekdocenten in het basisonderwijs

Er zijn te weinig gymnastiekdocenten voor het basisonderwijs. Dat komt naar voren uit een onderzoek van sportbureau Mulier Instituut. Sportopleiding CIOS Heerenveen/Leeuwarden hoopt mee te kunnen helpen aan een oplossing. Dat meldt Omroep Friesland.

Er staan ongeveer 200 vacatures open voor sportdocenten in het basisonderwijs, blijkt het uit het onderzoek. Volgend jaar zijn scholen verplicht om twee uur per week sportles te geven. En voor die sportlessen hebben basisscholen wel een docent met een diploma voor nodig.

Algemene Lerarenopleiding (ALO) 

Bij het CIOS Heerenveen/Leeuwarden worden leerlingen opgeleid tot sportbegeleider. Na deze opleiding moeten ze nog vier jaar naar de Algemene Lerarenopleiding (ALO) om voor de klas te mogen staan. Het CIOS zou willen dat dat korter kan.

Te lange vervolgstudie 

Leerlingen stoppen nu sneller als ze nog zo’n lange vervolgstudie moeten doen. Ze leren op de opleiding tot sportbegeleider ook al met kinderen omgaan en hoe je het beste dingen kan uitleggen. Ook zitten er leerlingen tussen die wel graag met kinderen willen werken, maar niet zo’n lange opleiding willen doen.

Sportbureau Mulier kon echter geen specifieke informatie geven over het docententekort in Friesland. Daar doet het bureau de komende tijd onderzoek naar. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk