Del Ferro Instituut lanceert eigen podcastserie vanwege 30-jarig jubileum

Ingrid Del Ferro zette dertig jaar geleden het levenswerk van haar vader voort met het Del Ferro Instituut en hielp inmiddels duizenden mensen, bekend en minder bekend, van het stotteren af. Om dat jubileum te vieren, lanceert ze samen met ex-cursist en bekend film- en podcastmaker Silvia Bromet een podcastserie waarin docenten en cursisten vertellen hoe ze van het stotteren, hyperventilatie en andere gerelateerde ademhalingsproblemen zijn afgekomen. Zij delen hierin hun levensverhalen. Dat meldt het Del Ferro Instituut. 

De Amerikaanse operazanger Len Del Ferro, deed in de jaren 70 een revolutionaire ontdekking. Hij ontdekte dat de middenrifspier bij stotteraars ongecontroleerde bewegingen maakt, terwijl die bij het spreken vloeiend en gelijkmatig omhoog moet gaan. De methode die hij vervolgens ontwikkelde bleek een internationale doorbraak in de behandeling van stotteren, maar ook van hyperventilatie en andere ademhalings-gerelateerde problemen. Toen hij dertig jaar geleden overleed, zette zijn dochter Ingrid zijn levenswerk voort met het Del Ferro Instituut.

'Stotteren zit tussen de oren' 

,,Dit was baanbrekend, want hier kwam gewoon een oplossing voor een van de oudste kwalen van de mensheid”, vertelt ze. ,,Mozes was al een stotteraar. Toch worden wij nog steeds elke dag geconfronteerd met stotterende cursisten die van reguliere logopedisten te horen krijgen dat stotteren tussen de oren zit. Dat je er niet vanaf kunt komen, dus dat je ermee moet leren leven. Terwijl ze bij ons volledig van hun stotteren af kunnen komen.”

Specifieke ademtraining 

Door de specifieke ademtraining beweegt de middenrifspier vloeiend en spreken cursisten vanaf dag één zonder te stotteren. Daardoor verdwijnt hun spreekangst en neemt het zelfvertrouwen toe. Na vijf dagen intensieve training volgt een nazorgtraject, waarin de techniek wordt afgebouwd, waardoor vloeiend spreken uiteindelijk volledig automatisch gaat. Nederland telt 170.000 stotteraars . Met de podcastserie wil Del Ferro ervaringen delen van cursisten, waardoor anderen leren dat er een oplossing voor hun problemen bestaat. ,,De afgelopen veertig jaar hebben we duizenden mensen tussen de 5 en 86 jaar van het stotteren afgeholpen”, zegt ze.

Efficiënt leren ademen 

Daarnaast is Ingrid oprichter van The Breathing Academy, waar mensen efficiënt leren ademen. Zij behandelt en begeleidt met haar jarenlange ervaring vele managers, BN’ers, politici, topsporters en andere mensen die last hebben van hyperventilatie, stress- en ademhalings-gerelateerde problemen. Zo hielp Del Ferro podcastmaker Silvia Bromet van haar hyperventilatie af. Net als topsprinter Andrea Bouma of beroemde wielrenners als Jan Raas en Gerrie Knetemann. Het instituut werkt onder andere samen met tennisbond KNLTB, omdat de techniek de sportieve prestaties van topsporters verbetert.

Stijn Raijmakers 

De podcastserie wordt op 28 augustus gelanceerd. De serie vertelt onder andere het levensverhaal van oud-cursist Stijn Raijmakers. Hij werd als kind gepest en in elkaar geslagen omdat hij stotterde. Tien jaar lang hoorde hij van logopedisten dat hij er niet vanaf zou komen en ermee moest leren leven. Hij raakte in een psychose en deed zelfs een zelfmoordpoging. ,,Het voelde alsof ik in een onzichtbare gevangenis zat. Ik wilde heel veel dingen zeggen, maar kon dat niet vanwege het vele stotteren”, vertelt Stijn. Sinds de eerste cursusdag sprak hij al zonder te stotteren. “Ik moest meteen met mijn handen op mijn ribben praten. Toen stotterde ik geen woord, geen letter, niets. Na tien jaar nutteloze logopedie heb ik destijds voor het eerst in mijn leven een vloeiende zin uitgesproken. Mijn ouders schoten vol tranen en ik ook.” Raymakers is nog steeds een beetje kwaad op zijn logopedisten. ,,Je kunt niet tegen een kind zeggen: je moet ermee leren leven. Dat ik nu kan praten als Brugman is onbeschrijfelijk”, stelt hij.

Meer informatie over het Del Ferro Instituut en The Breathing Academy: delferro.nl/ en breathingacademy.nl/

De podcast serie is vanaf 28 augustus 2022 om 20:00 te vinden in diverse podcast apps onder de naam: 'De Del Ferro podcast; verademing’.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Del Ferro Instituut