Week 2: lockdown wordt verlengd en kabinet stapt op

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? Deze week gaven docenten aan ook versneld gevaccineerd te willen worden, werd de lockdown met drie weken verlengd en viel het kabinet vanwege de toeslagenaffaire.

Maandag: Ook docenten willen versneld gevaccineerd worden tegen coronavirus

Een brede groep van onderwijsorganisaties, van primair tot universitair onderwijs, pleit in een brief aan het kabinet voor het versneld vaccineren van onderwijspersoneel: “Vanwege het grote maatschappelijke belang van het onderwijs en vanwege het bovengemiddelde risico op besmetting.” Ook willen de organisaties zo snel mogelijk duidelijkheid over wanneer het onderwijspersoneel in aanmerking komt voor vaccinatie.

Dinsdag: Kinderombudsvrouw stuurt brandbrief over thuiszittende kinderen

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich ernstig zorgen de impact van een verlengde lockdown op het welzijn van kinderen, zo schreef ze deze week in een brandbrief aan premier Rutte: “Wij ontvangen verontrustende signalen van ouders en professionals die ons vertellen over de negatieve impact van de sluiting van de scholen voor hun kinderen.”

Woensdag: Lockdown verlengd tot 9 februari: dit betekent het voor de scholen

De lockdown, die oorspronkelijk tot 19 januari zou duren, wordt met drie weken verlengd tot 9 februari. De druk op de zorg is nog te groot om te versoepelen en daarnaast bestaan er grote zorgen om de ‘Britse variant’ van het coronavirus. Scholen blijven voorlopig ook dicht, maar er wordt wel gekeken of de basisscholen en de kinderopvang eerder weer open kunnen. Op de middelbare scholen, waar bepaalde groepen leerlingen nog wel fysiek les krijgen, wordt de anderhalve meter tussen leerlingen weer ingevoerd.

Donderdag: VSNU: universiteiten verlagen de norm voor BSA dit jaar

Hoewel de universiteiten eerder aangaven vast te willen houden aan het bindend studieadvies, hebben ze nu toch besloten de norm voor dit advies te versoepelen vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Dit betekent dat eerstejaarsstudenten dit studiejaar minder studiepunten hoeven te behalen om door te mogen naar het volgende jaar. Universiteiten maken binnenkort hun eigen uitwerking van dit besluit bekend.

Vrijdag: Kabinet-Rutte III gevallen wegens toeslagenaffaire

Deze week stond, naast de verlengde lockdown, in het teken van de toeslagenaffaire. Het begon er steeds meer op te lijken dat het kabinet af zou treden vanwege het vernietigende rapport over de affaire, en op vrijdagmiddag werd dan ook bekend dat kabinet-Rutte III inderdaad is gevallen. Het kabinet zal demissionair doorregeren tot de Kamerverkiezingen van 17 maart.

Door: Nationale Onderwijsgids